ΣΙΝΕ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

17 ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - 1.500 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΠΟ ΤΑ «ΑΘΩΑ» ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ

Αίνιγμα η φονική επιδημία!!!
Η ΕΕ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση, προειδοποιεί ο επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι. Κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι οι σαλάτες είναι ο "συνήθης ύποπτος" σε

τέτοιες περιπτώσεις μολύνσεων.
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιστήμονες για να εντοπίσουν το ταχύτερο δυνατό την αιτία της πρωτοφανούς επιδημίας αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας, που έχει προκαλέσει, μέχρι στιγμής τον θάνατο 17 ανθρώπων στη γηραιά ήπειρο - τα κρούσματα μόνο στη Γερμανία ανέρχονται σε 1.500 (475 ασθενείς στη Β. Γερμανία δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή).

Η ΕΕ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση προειδοποιεί ο επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία, Τζον Ντάλι, επισημαίνοντας ότι ο εντοπισμός της πηγή της μόλυνσης από το βακτήριο E.Coli δεν θα είναι εύκολος μετά την απενοχοποίηση των ισπανικών αγγουριών, τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν ευθύνονται για τον διατροφικό εφιάλτη. Η Γερμανία παραδέχτηκε ότι τα ισπανικά αγγουράκια ήταν μεν μολυσμένα με το ανθεκτικό βακτήριο, ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύτηκε ήταν διαφορετικό από αυτό που ταυτοποιήθηκε στους ασθενείς.

Την ίδια ώρα ο Πολ Χάντερ, κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο East Anglia, υποστηρίζει ότι οι σαλάτες και όχι τα αγγουράκια είναι ο "συνήθης ύποπτος" σε τέτοιες περιπτώσεις μολύνσεων και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

"Δεν είναι πλέον μόνο θέμα εντοπισμού της προέλευσης. Θα πρέπει να ρωτάμε τους ανθρώπους τι έφαγαν", υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος Τζον Ντάλι. Η εστία της επιδημίας περιορίζεται στη ζώνη του Αμβούργου, εξήγησε ο Ντάλι, απηύθυνε, ωστόσο, έκκληση για ηρεμία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα ήταν λογικό να πούμε στους ανθρώπους να μην επισκέπτονται την περιοχή.

O επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία, Τζον Ντάλι, δήλωσε ότι ο εντοπισμός της πηγής της μόλυνσης από το βακτήριο E.Coli δεν θα είναι εύκολος μετά την απενοχοποίηση των ισπανικών αγγουριών

Εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του για την ερμηνεία και την υπερβολική αντίδραση μετά την προειδοποίηση της Κομισιόν ότι βιολογικά αγγούρια που εισήχθησαν από δύο επαρχίες της Ισπανίας, την Αλμερία και τη Μάλαγα, ενοχοποιήθηκαν από τις γερμανικές αρχές ως ένας από τους φορείς της μετάδοσης του φονικού βακτηρίου.
Τέλος, υπερασπίστηκε το σύστημα προειδοποίησης της ΕΕ, η οποία δέχτηκε τα πυρά των Ισπανών επειδή προκάλεσε την κατάρρευση των εξαγωγών ισπανικών λαχανικών.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Διατροφικοί εφιάλτες


Η Ισπανίδα ΥΠΕΞ Τρινιδάδ Χιμένεθ δήλωσε πως η Μαδρίτη πρώτα θα εκτιμήσει αυτές τις βλάβες και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα ζητήσει αποζημίωση από την Κομισιόν για να αντισταθμίσει τις οικονομικές ζημίες που έχουν υποστεί οι παραγωγοί μας

Βρετανία: Η νόσος των "τρελών αγελάδων" οδήγησε σε απαγόρευση του βρετανικού βοδινού κρέατος στην ΕΕ για 10 χρόνια, η οποία ήρθη το 2006.

Ιαπωνία: Μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα και προκάλεσαν την πυρηνική κρίση της Φουκουσίμα, πολλές χώρες απαγόρευσαν την εισαγωγή ιαπωνικών προϊόντων, κυρίως ψαριών και γαλακτοκομικών.

Ταϊλάνδη: Με την εμφάνιση της γρίπης των πουλερικών, πρώτα η Ιαπωνία και στη συνέχεια η ΕΕ απαγόρευσαν το 2004 τις εισαγωγές πουλερικών από την Ταϊλάνδη, υπό τον φόβο μετάδοσης της γρίπης στον άνθρωπο.

Ταϊβάν: Πριν από λίγες ημέρες το Χονγκ Κονγκ απαγόρευσε τις εισαγωγές ενεργειακών ποτών από την Ταϊβάν μετά την ανακάλυψη του χημικού DEHP, η εκτεταμένη κατανάλωση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σε ήπαρ, νεφρούς και καρκίνο.

Ιρλανδία: Τον Δεκέμβριο του 2008 η ΕΕ ανακοίνωσε την ανάκληση του ιρλανδικού χοιρινού, αφού εντοπίστηκαν κρέατα μολυσμένα με επικίνδυνα επίπεδα διοξινών.

Κίνα: Μέτρα έλαβαν ΗΠΑ και ΕΕ μετά τον θάνατο έξι μωρών το 2008 από μολυσμένο με μελαμίνη βρεφικό γάλα. Πάνω από 300.000 παιδιά νόσησαν.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ

Τεστ ανιχνεύει τα μολυσμένα τρόφιμα
Τα γερμανικά εργαστήρια χρησιμοποιούν από χτες ένα νέο τεστ, το οποίο ανέπτυξαν ερευνητές από το Παρίσι και το Βερολίνο, για να εντοπίζουν σε τρόφιμα το φονικό βακτήριο E.Coli. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το τεστ αυτό θα επιταχύνει την απόσυρση από την αγορά των επικίνδυνων τροφίμων.

Στο μεταξύ, την οργή της Ισπανίας έχει προκαλέσει η αναπόδεικτη, σύμφωνα με τη Μαδρίτη, σύνδεση που έγινε από την πλευρά των γερμανικών αρχών μεταξύ της θανατηφόρου επιδημίας που ξέσπασε στη Γερμανία και των εισαχθέντων από την Ισπανία αγγουριών. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση για τη βλάβη που έχουν υποστεί οι αγρότες της από τον αποκλεισμό των ισπανικών αγγουριών από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η Ισπανίδα ΥΠΕΞ Τρινιδάδ Χιμένεθ δήλωσε πως η Μαδρίτη πρώτα θα εκτιμήσει αυτές τις βλάβες και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα ζητήσει αποζημίωση από την Κομισιόν για να αντισταθμίσει τις οικονομικές ζημίες που έχουν υποστεί οι παραγωγοί μας.

"Προς το παρόν, αυτό που είναι πιο σημαντικό για λόγους διατροφικής ασφάλειας ειναι να βρεθεί η προέλευση της μόλυνσης. Ηδη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ισπανών εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας του να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα γιατί κοστίζει στους Ισπανούς εξαγωγείς 200 εκατ. δολ. εβδομαδιαίως.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: