ΣΙΝΕ

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Τα Τρίκαλα, στις 21 εξυπνότερες πόλεις του κόσμου για το 2010

Ανακοινώθηκε η λίστα με τις smart21 πόλεις. Πρόκειται για 21 κοινότητες από 13 έθνη και οι 10 από αυτές βρίσκονται στη λίστα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η Dundee, Σκωτία επανήλθε στη λίστα μετά από απουσία ενός χρόνου. Γενικά, η λίστα περιλαμβάνει μια πολιτεία των ΗΠΑ (με τρεις πόλεις), μια κινέζικη και μια αυστραλιανή πόλη, τρεις από τον Καναδά και τα Τρίκαλα από την Ελλάδα!
Σας τις παρουσιάζουμε με αλφαβητική σειρά:

Arlington County, Virginia - ΗΠΑ (210.000 κάτοικοι)
Η μικρότερη αυτοδιοικούμενη επαρχία των ΗΠΑ. Πριν από 35 χρόνια και με κέντρο το Arlingtonδημιουργήθηκε αναπτύχθηκε μια σειρά από επιχειρήσεις, ενώ όντας σε τοποθεσία έξω από την Ουάσιγκτον επεκτάθηκε το μετρό και στο Arligtonμετακόμισαν πολλοί Αμερικανοί. Επιπλέον, προστατεύθηκαν οι ανοιχτοί χώροι - πάρκα, έγιναν ποδηλατοδρόμοι, πεζόδρομοι και οι μετακινήσεις οργανώθηκαν με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο Arlingtonδημιουργήθηκε και μια ισχυρή σύγχρονη εκπαιδευτική κοινότητα με βάση τις επιστήμες, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα, η οποία προσέλκυε από φοιτητές μέχρι επιχειρήσεις.
www.co.arlington.va.us

Ballarat - Αυστραλία (88.000 κάτοικοι)
Η Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Virginia. Κάποτε η οικονομία της βασίζονταν στα μέταλλα και στις καλλιέργειες. Τώρα, βασίζεται στην υγεία. στην παιδεία, στις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών, στον τουρισμό και στο εμπόριο. Το 2009 καταμετρήθηκαν 100 επιχειρήσεις συσχετιζόμενες με την τεχνολογία, οι οποίες είχαν την έδρα τους στο Ballarat.
www.ballarat.vic.gov.au

Besancon - Γαλλία (122.000 κάτοικοι)
Η πόλη ιδρύθηκε πριν 2000 χρόνια και βρίσκεται κοντά στα ελβετικά σύνορα. Φημίζονταν για την κατασκευή ρολογιών. τη μεταλλουργία και την επεξεργασία τροφίμων, μέχρι που ο ανταγωνισμός οδήγησε την οικονομία της πόλης σε πολύ άσχημη κατάσταση τη δεκαετία του 1970.

Η αντίδραση ήταν άμεση. Υπό την ηγεσία του δημάρχου της αναβαθμίστηκε το επίπεδο εκπαίδευσης και κατασκευάστηκε ένα τεχνολογικό πάρκο εξειδικευμένο στη μικροτεχνολογία. Μοιραία, το 1994 έγινε η πρώτη πόλη της Γαλλίας με δίκτυο οπτικών ινών!

Κάθε μαθητής από την τρίτη δημοτικού και μετά παίρνει την ψηφιακή του τσάντα, η οποία περιλαμβάνει ένα laptop και ελεύθερη πρόσβαση σε μια online εκπαιδευτική πλατφόρμα - κοινότητα.
www.besancon.fr

Bristol, Virginia - ΗΠΑ (17.500 κάτοικοι)
Το Bristolβρίσκεται στα νότια σύνορα της πολιτείας και μοιράζεται τον κεντρικό του δρόμο με μια άλλη πόλη, το Tennessee. Επαρχιακή περιοχή χαμηλού εισοδήματος, όπου η παραγωγή αφορά κυρίως καπνά και άνθρακα. Η πτώση στην οικονομία οδήγησε στην οργάνωση της τοπικής οικονομίας γύρω από τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών. Το δίκτυο οπτικών ινών που δημιουργήθηκε μαζί με τα τεχνολογικά πάρκα έδωσαν δουλειά σε πολλούς κατοίκους. Επιπλέον, η στροφή προς τις τεχνολογίες οδήγησε στην έλευση επενδυτών.
www.bristolva.org

Dakota County, Minnesota - ΗΠΑ (398.500 κάτοικοι)
Η Dakota είναι τοποθετημένη σε αγροτική περιοχή βόρεια από τη Μινεάπολις και έχει πολυδιάστατη οικονομία η οποία βασίζεται σε κατασκευές, τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών, ενέργεια, τρόφιμα και βιομηχανία. Η ανάπτυξη και αυτής της πόλης ξεκίνησε από την εκπαίδευση. Κολέγια, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις που απατούσαν εξειδικευμένο προσωπικό ιδρύθηκαν στην περιοχή οδηγώντας σε ραγδαία ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
www.dakotafuture.com

Danville, Virginia - ΗΠΑ (42.000 κάτοικοι)
Στις αρχές του 21ου αιώνα ο δείκτης ανεργίας άγγιζε το 15%. Η απάντηση ήταν η ίδρυση ανοικτού δικτύου οπτικών ινών, το οποίο έφερε παγκόσμια συνδεσιμότητα σε κυβέρνηση και επιχειρήσεις.
www.danville-va.gov

Dublin, Ohio - ΗΠΑ (40.000 κάτοικοι)
Ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων του είναι 35-45 ετών, ενώ πάνω από το 80% έχει πανεπιστημιακή μόρφωση! Αποτελεί την έδρα για πάνω από 500 παγκόσμιες επιχειρήσεις και διαρκώς αναζητούνται τρόποι να κρατήσει το μερίδιό του στην παγκόσμια οικονομία.
www.dublin.oh.us

Dundee, Scotland - Ηνωμένο Βασίλειο (142.000 κάτοικοι)
Τον 19ο και 20ο αιώνα φημίζονταν για το εμπόριο, το κυνήγι φαλαινών και την βιοτεχνία. Τη δεκαετία του 1970 υπήρξε οικονομική κρίση και από τη δεκαετία του 1990, εταιρίες συνδεδεμένες με τα πανεπιστήμια (spin-off) άρχισαν να δημιουργούνται. Παράλληλα αναπτύχθηκε η υποδομή στην εκπαίδευση με πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και ινστιτούτα να βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
www.dundeecity.gov.uk

Eindhoven - Ολλανδία (297.000 κάτοικοι)
Η καρδιά της βιομηχανίας της Ολλανδίας. Τις τελευταίες δεκαετίες η βιομηχανία γνώρισε πτώση στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, όχι όμως και στο Eindhoven. Καινοτόμες ιδέες σχετιζόμενες με την τεχνολογία και τη δικτύωση βοήθησαν την πόλη όχι μόνο να διατηρήσει υγιή την οικονομία της αλλά να κάνει μεγάλα ανοίγματα και σε νέες αγορές.
www.brainport.nl

Gold Coast City - Αυστραλία (509.000 κάτοικοι)
Κάποτε ήταν αγροτική περιοχή. Στη συνέχεια έγινε τουριστικός παράδεισος προσελκύοντας πάνω από 10.000.000 τουρίστες το χρόνο! Ο τουρισμός ωστόσο δεν εγγυάται τη σταθερότητα στην οικονομία. Έτσι, οι τοπικοί φορείς στρέφονται σε πιο σίγουρες βάσεις. Έχουν βάλλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάπτυξης το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη και λήγει το 2037(!). Περιλαμβάνει σειρά από project που σχετίζονται με τις επικοινωνίες, τη δικτύωση και την προσέλκυση επιχειρήσεων.
www.goldcoast.qld.gov.au

Moncton, New Brunswick - Καναδάς (65.000 κάτοικοι)
Τη δεκαετία του 1980, η κατάρρευση της βιομηχανίας σιδηρόδρομων οδήγησε την πόλη σε μεγάλη κρίση και ανεργία. Η τοπική αυτοδιοίκηση ένωσε τις δυνάμεις της με γειτονικές κοινότητες και οργάνωσαν ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής για τον 21ο αιώνα. Στόχος τέθηκε η προσέλκυση μεγάλου αριθμού τηλεφωνικών κέντρων στην περιοχή. Τη δεκαετία του 1990, η εξέλιξη οδήγησε στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας της πληροφορίας και πάλι μέσω των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και γενικότερα της εκπαιδευτικής υποδομής.
www.moncton.org

Ottawa, Ontario - Καναδάς (812.000 κάτοικοι)
Εβρισκόμενη στο κέντρο του Καναδά, η Ottawa επλήγη οικονομικά δύο φορές, το 1995 και το 2002, κάτι που οδήγησε στην ανεργία 60.000 ανθρώπους. Οι «μορφωμένοι άνεργοι» βρήκαν καταφύγιο στον ταχέως αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τομέα. Μέσω της έρευνας, των πανεπιστημίων και της τεχνολογίας πληροφοριών η οικονομία της πόλης άνθισε και πάλι πολύ γρήγορα.
www.ottawa.ca

Porto Alegre - Βραζιλία (1.400.000)
Η βαριά βιομηχανία αποτέλεσε τη βάση της οικονομίας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 οπότε και επήλθε η κρίση. Η λύση στην ανεργία δόθηκε με την στροφή στις τεχνολογίες πληροφοριών και την επιστήμη των ζώντων οργανισμών (life-science). Η πράσινη ανάπτυξη της πόλη, υποστηριζόμενη από την ψηφιακή της υποδομή οδήγησε σε νέες θέσεις εργασίας, μορφωτική ανάπτυξη και ανόρθωση της οικονομίας.
www.portoalegre.rs.gov.br

Riverside, California - ΗΠΑ (291.000 κάτοικοι)
Το Riverside βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από το LosAngeles και φιλοξενεί 4 πανεπιστήμια και κολέγια. Η αγροτική οικονομία, βασισμένη στα εσπεριδοειδή δεν βοήθησε σημαντικά την οικονομία της πόλης. Αντίθετα, η ανάπτυξη ξεκίνησε από την τεχνολογία και από μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση με πρόεδρο τον δήμαρχο της πόλης. Η συνεργασία με τα πανεπιστήμια της πόλης οδήγησε γρήγορα στην κατασκευή τεχνολογικών πάρκων και την προσέλκυση επιχειρήσεων. Τα τελευταία χρόνια, 4.5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύπτονται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
www.riversideca.gov 

Suwon City - Νότιος Κορέα (1.097.000 κάτοικοι)
Ιδρύθηκε πριν 200 χρόνια μόλις. Η ασιατική κρίση του 1997 την έφερε στο χείλος του γκρεμού. Η επιθετική αναπτυξιακή πολιτική όμως, στοχευμένη στη βιοτεχνολογία και νανοτεχνολογία προσέλκυσε τις επιχειρήσεις του μέλλοντος. Ταυτόχρονα, το σχέδιο περιλάμβανε ισχυρή οικονομική τόνωση και ανάπτυξη στον εκπαιδευτικό τομέα.
http://eng.suwon.ne.kr

Tallinn - Εσθονία (400.000 κάτοικοι)
Τρεις φορές ανάμεσα στις 7 «εξυπνότερες» πόλεις το Tallinn ξεπετάχθηκε από τις στάχτες της πρώην Σοβιετικής ένωσης. Το Tallinn οργάνωσε το εκπαιδευτικό του σύστημα με βάση την τεχνολογία και τους υπολογιστές. Τα σχολεία είναι πλήρως ψηφιακά με υποστήριξη σε ενημέρωση μαθητών μέσω δικτύου, οργάνωση μαθημάτων μέσω δικτύου, παροχή υπολογιστών σε μαθητές κλπ. Μέσω συνεργασιών κτίστηκαν πολλά τεχνολογικά πάρκα. Η Financialtimes κατέταξαν το Tallinn στη δεύτερη θέση των πόλεων με τη μεγαλύτερη οικονομική προοπτική. Στο Tallinn εδρεύουν οι μισές επιχειρήσεις της χώρας!
www.tallinn.info

Taoyuan County - Ταϊβάν (1.950.000 κάτοικοι)
Το αεροδρόμιο της TaoyuanCounty εξυπηρετεί το 60% των αεροπορικών πτήσεων της χώρας! Το επίκεντρο της οικονομίας αποτελούν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις και η διανομή. Με ηγέτη το δήμαρχο στο TaoyuanCounty ξεκίνησε ένα project που ονομάστηκε Aerotropolis. Ο στόχος του εγχειρήματος είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών. Έκτοτε ακολούθησαν και άλλα project και επίκεντρο την ηλεκτρονική διοίκηση και τη δικτύωση της πόλης μέσω Wi-max.
www.tycg.gov.tw/eng

Tel Aviv - Ισραήλ (384.000 κάτοικοι)
Το TelAviv είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ. Το περιοδικό Newsweek συμπεριέλαβε το TelAviv στις 10 πιο εμπνευσμένες τεχνολογικά πόλεις του κόσμου, λόγω της συγκέντρωσης επενδυτικών επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών εταιριών. Σημαντικό ρόλο στην οικονομία διαδραματίζουν οι βιομηχανίες υφασμάτων, επεξεργασίας τροφίμων και χημικών.
www.tel-aviv.gov.il/english

Tianjin Binhai New Area - Κίνα (2.020.000 κάτοικοι)
Ιδρύθηκε το 1404 και αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της βόρειας Κίνας και αποτελεί γειτονική διέξοδο προς τη θάλασσα για το Πεκίνο. Λόγω της ισχυρής βιομηχανίας η πόλη γνώρισε 16% ανάπτυξη τη διετία 2003-2004. Το δίκτυο οπτικών ινών καλύπτει απόσταση 32.000 χιλιομέτρων και τροφοδοτεί τα μισά νοικοκυριά. Ηλεκτρονική διοίκηση, δημόσια συστήματα ασφαλείας και αυτοματοποιημένες τεχνολογίες πληροφοριών συμβάλλουν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
http://en.investteda.org

Τρίκαλα - Ελλάδα (52.000 κάτοικοι)
Αποτελούν τη γενέτειρα του Ασκληπιού, του πατέρα της δυτικής ιατρικής και αποτελούν το κέντρο μια αγροτικής περιοχής στην κεντρική Ελλάδα. Το 2004 το υπουργείο οικονομικών την χαρακτήρισε ως την πρώτη ψηφιακή πόλη.

Αυτή αποτέλεσε μια πολύ βαριά δήλωση για ένα έθνος όπου η ευρυζωνικές συνδέσεις βρίσκονται κάτω από το 16%! Το 2007 δημιουργήθηκε ένα δίκτυο οπτικών ινών συνδέοντας 40 κτήρια και σχηματίζοντας μια σύμπραξη ατομικών επιχειρήσεων που ονομάστηκε e-Trikala για να το διαχειρίζεται. Μέχρι το 2009 η e-Trikala είχε εγκαταστήσει 15 ασύρματους κόμβους συνδέοντας σχεδόν ολόκληρη την πόλη. Δημιουργώντας υποδομές και παρέχοντας υπηρεσίες, η e-Trikala, στοχεύει συνεχώς στη δημιουργία και υλοποίηση εφαρμογών με βάση τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά την κρίση, τα Τρίκαλα είναι μια πόλη όπου η ανεργία παραμένει σε σταθερά επίπεδα.
www.e-trikala.gr

Windsor-Essex, Ontario - Καναδάς (393.400 κάτοικοι)
Αυτοκινητο-βιομηχανία, έρευνα και τεχνολογία αποτελούν τους πυλώνες της οικονομίας για το Windsor-Essex. Τον τελευταίο καιρό και σε συνεργασία με την κυβέρνηση το Windsor-Essex θέτει τις βάσεις για μια πιο στιβαρή οικονομία που θα βασίζεται στην αγροτική βιομηχανία, τον μαζικό τουρισμό, τα πανεπιστήμια και την έρευνα. Η κυβέρνηση έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με επιχειρήσεις για την ανάπτυξη λογισμικού υλικού, ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί είναι συνδεδεμένοι με δίκτυο οπτικών ινών.
www.citywindsor.ca www.countyofessex.on.ca
Himaira
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: