ΣΙΝΕ

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Πανθρακικό αντάμωμα στις 25 και 26 Ιουνίου στην Πτολεμαΐδα

Πανθρακικό αντάμωμα στις 25 και 26 Ιουνίου στην Πτολεμαΐδα


Στην Πτολεμαΐδα, την αρχαία Εορδαία, που σήμαινε αγαπημένη και πήρε το όνομά της από την αρχαία Θεά Εόρδα, θα χτυπά δυνατά για ένα διήμερο η καρδιά της Θράκης, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και η Θρακική Εστία Εορδαίας «Ο Αρχιγένης» διοργανώνουν στις 25 και 26 Ιουνίου το 4ο Πανθρακικό αντάμωμα.
Τα ανταμώματα κυρίως, που γίνονται κάθε χρόνο, καθώς και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις των συλλόγων βοηθούν στη διατήρηση της παράδοσης αλλά και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Θρακών.
Και το φετινό ετήσιο διήμερο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα, θα είναι και πάλι μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας των Θρακιωτών. Το υψηλό ποιοτικό επίπεδο που την διακρίνει, η μεγάλη συμμετοχή συλλόγων και κοινού, και η αυθεντική παρουσίαση της πλούσιας πολιτισμικής παράδοσης του Θρακικού Ελληνισμού, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο διάβα των αιώνων και διαφυλάσσεται από τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία ως κόρη οφθαλμού, κάνει την οργανωτική επιτροπή να ελπίζει σε κάτι το ξεχωριστό.
Οι ζεστές μέρες και νύχτες του διημέρου θα γίνουν ακόμη πιο ζεστές αλλά και χαρούμενες από τα γέλια και τα τραγούδια των ανθρώπων που θα μαζευτούν από κάθε γωνιά της πατρίδας μας για να τιμήσουν τις ρίζες τους και να χορέψουν στους παραδοσιακούς ρυθμούς και μελωδίες της Θρακιώτικης μουσικής.
Αυτήν την όμορφη εποχή, που οι ανθισμένες φλαμουριές καταμοσχοβολούν και θυμίζουν τις αλησμόνητες πατρίδες, που οι φωτιές του Αι Γιάννη και τα ριζικάρια του κλήδονα θα αναζωπυρώσουν και πάλι τις ανταρσίες της φωτιάς και της αγάπης ,και που τα καμώματα των ματιών και οι υποσχέσεις θα ζωντανέψουν για μια ακόμη φορά, θα νιώσουμε πιασμένοι από τα χέρια ή τους ώμους ή από τα ζνάρια όλοι μας τα σκιρτήματα της αγάπης και της νοσταλγίας.
Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν το Σάββατο 25 του μήνα, με τον εσπερινό και στη συνέχεια από τα 4 σημεία του ορίζοντα της πόλης τα χορευτικά των συλλόγων συνοδεία μουσικών παραδοσιακών σχημάτων θα ξεκινήσουν χορευτικές παρελάσεις με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία της πόλης για να καταλήξουν στο Δημοτικό στάδιο της Πτολεμαΐδας, όπου ο άσκαυλος, η λιούρα, το καβάλι και το νταούλι θα συνοδεύουν τα χορευτικά τους βήματα και μέσα από το τρίπτυχο ΜΟΥΣΙΚΗ-ΧΟΡΟΣ-ΦΟΡΕΣΙΑ θα περιπλανηθούν στη Θράκη του Ορφέα, του Δημόκριτου, του Μουσαίου, του Βιζυηνού, και του Βάρναλη, της Σοφίας Βέμπο και του Λογοθετίδη, του Χατζηδάκη και του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και η Μεγαλόχαρη της Θράκης, Η Παναγία ΚΟΣΜΟΣΩΤΗΡΑ να απαλύνει τις ψυχές μας.
Τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης θα είναι ο Χρόνης Αηδονίδης και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Δύο εξέχουσες προσωπικότητες του Θρακικού Ελληνισμού.
Η Κυριακή θα περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις όπως:
- Ημερίδα με θέμα «Η σημασία των ηθών και εθίμων στη διατήρηση της Εθνικής ταυτότητας και η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών»
- Επίσκεψη στο Λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
- Έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση ιερών κειμηλίων.
Στο τέλος θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήριο γεύμα και χορός.
«Και σε αυτό το αντάμωμα ας δώσουμε σε όλους να καταλάβουν ότι για τη Θράκη μας, δεν φτάνουν
Τα δυό μάτια μας
Τα δυό χέρια μας και η καρδιά μας
Για να γευτούμε αυτόν τον τόπο», σημειώνουν οι διοργανωτές (οι πρόεδροι και η οργανωτική επιτροπή και ευχαριστούν θερμά από καρδιάς, όλους όσους συμπαραστάθηκαν στην πραγματοποίηση του 4ου Πανελληνίου Πανθρακικού Αναταμώματος.
Καλή αντάμωση».
e-ptolemeos
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: