ΣΙΝΕ

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Καθυστερεί η προκήρυξη για 4.000 θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα

Εν αναμονή της προκήρυξης για 4.000 πυροσβέστες βρίσκονται χιλιάδες υποψήφιοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έτοιμη προκήρυξη βρίσκεται για υπογραφές στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
Η δυσμενής οικονομική κατάσταση καθυστερεί τη διαδικασία, ωστόσο η
έκδοσή της θεωρείται δεδομένη. Οι προσλήψεις θα διενεργηθούν με το σύστημα των μορίων υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Στους τελικούς πίνακες κατάταξης θα προηγηθούν όσοι έχουν εμπειρία, τίτλους σπουδών, καθώς και πιστοποιημένη εμπειρία ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εποχικοί πυροσβέστες είναι έτοιμοι να προβούν σε κινητοποιήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες υπογραφές για την έκδοση της προκήρυξης καθώς επίσης και την υπογραφή του κονδυλίου για τις πληρωμές τους.
Πλήρωση θέσεων
Η πλήρωση των θέσεων θα καλυφθεί από τη «δεξαμενή» των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών, από εθελοντές πυροσβέστες και από νέους πολίτες. Ηδη ψηφίστηκε στη Βουλή νόμος σύμφωνα με τον οποίο συνιστάται ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα με την ονομασία «πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», οι οποίοι θα υποκαταστήσουν σταδιακά στα επόμενα χρόνια τους εποχικούς πυροσβέστες και θα είναι επιφορτισμένοι με τη δασοπυρόσβεση, τη δασοπροστασία και την πυρασφάλεια και επικουρικά με την άσκηση λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι θέσεις θα καλυφθούν κατά 3.440 από συμβασιούχους πυροσβέστες και κατά 600 από εθελοντές πυροσβέστες και νέους πολίτες έως 29 ετών. Από τη ρύθμιση αυτή μένουν εκτός περίπου 2.000 συμβασιούχοι πυροσβέστες από 5.380 που είναι συνολικά, λόγω της μη κατοχής απολυτηρίου Λυκείου η οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου πρόσληψης. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις είναι επικουρικές, ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να εγκριθούν περίπου 5.300 προσλήψεις συμβασιούχων για πέντε μήνες προκειμένου να καλύψουν τις φετινές ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου. Οσοι προσληφθούν με αυτήν την προκήρυξη θα πιάσουν δουλειά το 2012.
Κριτήρια
Οι προσλήψεις θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ η σχετική διαδικασία θα διενεργείται υπό τον έλεγχο και την ευθύνη της ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία θα μετέχει και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ. Οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης θα έχουν σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, με δυνατότητα ανανέωσης ή και ένταξης στο μόνιμο προσωπικό. Μεταξύ των βασικών προσόντων θα είναι για ορισμένες κατηγορίες και η κατοχή αδειών οδήγησης. Επιπλέον, μόρια προβλέπονται εξάλλου για όσους διαθέτουν γνώση ξένης γλώσσας, είναι πτυχιούχοι προγραμματιστές ή μηχανικοί Η/Υ δημοσίων σχολών επιπέδου σχολής ΙΕΚ και άνω, καθώς και εφόσον υπηρέτησαν τη θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις ως έφεδροι αξιωματικοί ή στις Ειδικές Δυνάμεις με ειδικότητα αλεξιπτωτιστή ή υποβρύχιου καταστροφέα. Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών, οι υποψήφιοι που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και τις προϋποθέσεις θα κληθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα να υποβάλουν τα δικαιολογητικά διορισμού, ώστε να προχωρήσει η κατάταξή τους ως πυροσβεστών πενταετούς θητείας. Ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης προσλαμβάνονται με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου για πενταετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται.
Όρια ηλικίας


Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι Ελληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου και δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους (για όσους δεν διαθέτουν προϋπηρεσία). Με την ίδια με την παραπάνω σχέση μπορούν επίσης να προσλαμβάνονται εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους και κατέχουν απολυτήριο τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 25 του π.δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39 Α’):


α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2008 έως και 2010 και
β) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή σε μία από τις αντιπυρικές περιόδους 2008 έως και 2010 και επιπλέον την ίδια ιδιότητα σε πέντε αντιπυρικές περιόδους κατά τα έτη 2000 έως και 2007.
Το ανώτατο όριο ηλικίας των παραπάνω εποχικών πυροσβεστών αυξάνεται μέχρι και το 54ο έτος, εφόσον για κάθε επιπλέον έτος ηλικίας έχουν εργασθεί σε μία αντιπυρική περίοδο, πέραν των προαναφερομένων.
Δείτε περισσότερα θέματα
now24

Δεν υπάρχουν σχόλια: