ΣΙΝΕ

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Στο “κόκκινο” 4 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της Εορδαίας

Τον κίνδυνο λουκέτου αντιμετωπίζουν 4 ολοήμερες σχολικές μονάδες της Εορδαίας, καθώς με βάση απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διατήρησή τους.
«Τέσσερα ολοήμερα σχολεία της Εορδαίας οδεύουν προς κλείσιμο», δήλωσε ο μέχρι χθες πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας Στάθης Θεοφυλακτίδης αλλά και
πλειοψηφών σύμβουλος στο νέο διοικητικό συμβούλιο συλλόγου που εκλέχθηκε στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαΐου.
Ανέφερε ότι μετά τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν από το σύλλογο και τη Διδασκαλική ομοσπονδία Ελλάδας για την απόφαση της υφυπουργού Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου για το κλείσιμο των ολοήμερων σχολείων που δεν είναι 6/θέσια, υπήρξε μια νέα απόφαση της υφυπουργού στις 2 Ιουνίου, με βάση την οποία κλείνουν τα Ολοήμερα σχολεία που έχουν λιγότερους από 60 μαθητές.
«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Εορδαία κλείνουν τέσσερα σχολεία, γιατί ο αριθμός των μαθητών είναι τους είναι κάτω από 60», τόνισε ο κ. Θεοφυλακτίδης, επισημαίνοντας ότι τα δημοτικά σχολεία που βρίσκονται στο “κόκκινο” είναι των Πύργων, του Ανατολικού, Αγίου Χριστοφόρου- Καυροχωρίου και το σχολείο της Ασβεστόπετρας. Μόνη ελπίδα για τη διατήρηση ενός τουλάχιστον από τα προαναφερόμενα σχολεία είναι να εγγραφούν σ’ αυτό αρκετοί μαθητές στην Α΄ δημοτικού, και συγκεκριμένα στο δημοτικό των Πύργων το οποίο έχει αυτή τη στιγμή 55 μαθητές. Για τα άλλα σχολεία όμως δεν υπάρχουν σοβαρές ελπίδες, καθώς έχουν ακόμα λιγότερους, αφού για παράδειγμα του Ανατολικού έχει 46 μαθητές, της Ασβεστόπετρας 41 και του Αγίου Χριστοφόρου- Καρυοχωρίου έχει συνολικά 22 μαθητές.
Ο κ. Θεοφυλακτίδης επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται παρά το γεγονός ότι υπάρχει εκφρασμένη απόφαση του συλλόγου, των τοπικών φορέων και της δημοτικής αρχής Εορδαίας «να μην συγχωνευτεί καμιά σχολική μονάδα της Εορδαίας», αλλά σε αντίθεση «να αναβαθμιστούν τα διθέσια δημοτικά σχολεία Αγίου Χριστοφόρου και Καρυοχωρίου σε ένα ενιαίο 4/θέσιο.
Στο μεταξύ τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Εορδαίας στη σχολική χρονιά που εκπνέει, λόγω της δραστικής περικοπής της χρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας, και είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, απασχόλησαν ιδιαίτερα την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου.
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό πεπραγμένων της απελθούσας διοίκησης ο κ. Θεοφυλακτίδης έκανε αναφορά στις παρεμβάσεις του συλλόγου με στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα από τις μειώσεις κατά 50% των λειτουργικών εξόδων των σχολείων, σημειώνοντας ότι ως συνέπεια ήταν κάποια σχολεία να αντιμετωπίσουν πρόβλημα θέρμανσης αφού δεν μπορούσαν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης και τόνισε ότι από την ερχόμενη χρονιά το πρόβλημα θα είναι ακόμη σοβαρότερο, ιδιαίτερα εάν εξισωθεί η τιμή του με το πετρέλαιο κίνησης.
Στη συνέλευση υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη εύρεσης λύσης στη στέγαση των ειδικών σχολείων Πτολεμαΐδας «που ασφυκτιούν στο χώρο του Ιδρύματος “Βούλγαρη” με την ανέγερση νέου Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου», καθώς και των 10ου, 5ου, και 11ου Δημοτικών σχολείων Πτολεμαΐδας.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: