ΣΙΝΕ

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Στα 8.000 ευρώ το αφορολόγητο

Την μορφή των μέτρων που θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου, ενώ σημείωσε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το τελικό «μείγμα» των μέτρων, αλλά τα θέματα «είναι πια εντοπισμένα και διαδικαστικά».
Τα νέα μέτρα θα είναι ύψους 5,5 δισ. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός, ορισμένα από τα νέα μέτρα είναι:
- Μείωση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ με δημιουργία νέας κλίμακας με συντελεστή φόρου 10% για εισοδήματα μεταξύ 8.000 - 12.000 ευρώ. Εξαιρούνται συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, νέοι έως 30 ετών και ΑΜΕΑ.
- Έκτακτη εισφορά 1%-5% σε όλα τα εισοδήματα. Στο ανώτατο όριο του 5% η εισφορά για βουλευτές, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και μετακλητούς υπαλλήλους (γενικοί γραμματείς υπουργείων κ.α.).
Ο φόρος κλιμακώνεται ως εξής:

Για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ: 1%
Από 20.000 - 50.000 ευρώ: 2%
Από 50.000 - 100.000 ευρώ: 3%
Από 100.000 και άνω: 4%


- Επιβάλλεται αυτοτελές τέλος άσκησης επαγγέλματος. Ο υπουργός τόνισε ότι εκτιμάται μεσοσταθμικά στα 300 ευρώ, καθώς θα ισχύουν διαφορετικές χρεώσεις ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
- Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με πετρέλαιο κίνησης μόνο για τις επιχειρήσεις, με αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης η οποία θα ανέρχεται στα 60 ευρώ ανά 1000 λίτρα και μείωση του πετρελαίου κίνησης.
Ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί μηχανισμός για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για τις βόρειες περιοχές της χώρας ώστε μέχρι το 2013 να υπάρχει εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης.
Στο μέτωπο των ακινήτων, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει έκτακτη εισφορά, αφού ελήφθη η απόφαση να μειωθεί το αφορολόγητο για το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας στις 200.000 από 400.000 ευρώ.
Για το 2011, στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται μείωση των δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου εξοικονόμησης 1,35 δισ.


Η «πρωτοβουλία της Βιέννης»
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για την «πρωτοβουλία της Βιέννης» για το ελληνικό χρέος, σημειώνοντας ότι προχωρά η διαδικασία της απολύτως εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διακράτηση ομολόγων που λήγουν, με τρόπο τέτοιο που να μην δημιουργεί πιστωτικό γεγονός.
«Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές τράπεζες να συμμετέχουν στη διαδικασία», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Για τα θέματα που συνδέονται με τη διαδικασία της Βιέννης, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι θα ενημερώσει και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εντός της ημέρας , θέτοντας στη διάθεση των κομμάτων όλη την επίσημη ενημέρωση που διαθέτει μέσω του ΟΔΔΗΧ και της Τράπεζας της Ελλάδας.
Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για 5η δόση - νέο πακέτο
Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι «να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, «είναι κρίσιμο να έχουμε ψηφίσει μέχρι τις 30 Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο».
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας από την Ε.Ε., είπε ότι «αν η αγορά μείνει με την αίσθηση ότι υπάρχει βούληση των εταίρων μας να στηρίξουν ένα νέο πρόγραμμα, αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς γίνονται δεκτά τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, αλλά και στη διαδικασία της Βιέννης που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: