ΣΙΝΕ

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Πέθανε ο ''Τζερόνιμο'' των «Μαύρων Πάνθηρων»

Ο Έλμερ «Τζερόνιμο» Πρατ, πρώην επικεφαλής της οργάνωσης «Μαύροι Πάνθηρες» που από λάθος παρέμεινε φυλακισμένος επί 27 χρόνια στις ΗΠΑ , πέθανε σε ηλικία 63 χρόνων, γράφει σήμερα η εφημερίδα Los Angeles Times επικαλούμενη τον δικηγόρο του.
Ο δικηγόρος Στιούαρτ Χάνλον είπε ότι ο «Τζερόνιμο» πέθανε την Πέμπτη στο μικρό χωριό Τανζάνια όπου ζούσε, και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε για το θάνατο του πελάτη του από την αδελφή του Βιρτζίνια, που δεν διευκρίνισε τους λόγους του θανάτου του.
Ο «Τζερόνιμο», που πάντα δήλωνε αθώος, καταδικάστηκε σε ισόβια το 1972 για τη δολοφονία μιας γυναίκας και για τον σοβαρό τραυματισμό του συζύγου της στη διάρκεια ένοπλης ληστείας το 1968 με λεία μόλις 18 δολάρια.
Οι δικηγόροι του μονίμως έλεγαν ότι ο πελάτης τους έπεσε θύμα αστυνομικής δολοπλοκίας του FBI. Είπαν ακόμα ότι εκείνη την ημέρα ο πελάτης του βρίσκονταν στο Σαν Φραντσίσκο σε μια συγκέντρωση της οργάνωσής του.
Η κράτησή του διεκόπη το 1997 και έκτοτε αγωνίστηκε δικαστικά επί πολλά χρόνια για να πετύχει αποζημίωση για την άδικη κράτησή του και για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.
Το 2000 ο δήμος του Λος Άντζελες και το FBI του κατέβαλαν χρηματική αποζημίωση 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι «Μαύροι Πάνθηρες», μια από τις πλέον ριζοσπαστικές οργανώσεις των μαύρων θεωρείτο από τις αμερικανικές αρχές εκείνης της εποχής ως σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο «Τζερόνιμο» ήταν υπεύθυνος της οργάνωσης για όλη την περιοχή του Λος Άντζελες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: