ΣΙΝΕ

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Το κους-κους είναι έμφυτο

Τις παραπάνω διαπιστώσεις έκαναν Αμερικανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σημασία που δίνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος στην εικόνα των υπολοίπων που τον περιβάλλουν. Όπως αποδείχτηκε ο χρόνος που κάθε ένας δαπανά στην παρατήρηση μιας εικόνας δεν είναι ελεγχόμενος αλλά καθορίζεται με κάποιον υποσυνείδητο μηχανισμό. Στο πρώτο πείραμα, 66 άνδρες και γυναίκες κλήθηκαν να παρατηρήσουν φωτογραφίες ατόμων ενώ παράλληλα δίνονταν γι' αυτούς πληροφορίες. Οι εθελοντές παρατηρώντας τις φωτογραφίες «στέκονταν» σε αυτές σαν να γνώριζαν τα πρόσωπα που έβλεπαν. Σε κάθε πάντως περίπτωση τα πρόσωπα κάτι τους θύμιζαν έστω και αμυδρά. Άλλοι θεωρούσαν πως τυχαία κάποια στιγμή τους είχαν συναντήσει στο δρόμο ή σε κάποια εκδήλωση.
Στη συνέχεια δόθηκαν τα προφίλ αυτών των ατόμων. Για κάποιους ειπώθηκαν θετικά σχόλια όπως για παράδειγμα ότι πρόσφατα είχαν βοηθήσει μια ηλικιωμένη να διασχίσει το δρόμο ή ότι είναι πιστοί σύντροφοι ενώ για άλλους δημιουργήθηκε ένα αρνητικό προφίλ. Ειπώθηκε για παράδειγμα πως είχαν απατήσει την σύζυγό τους ή είχαν δώσει χαστούκι μετά από καυγά. Οι εθελοντές στη συνέχεια κλήθηκαν να δουν κάποιες φωτογραφίες ενώ χρονομετρήθηκε το διάστημα που ξόδευαν για την παρατήρησή τους. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο χρόνος παρατήρησης ήταν μεγαλύτερος σε ότι αφορούσε φωτογραφίες ατόμων που είχαν μπλεχτεί σε κάποιο σκάνδαλο! Μια δεύτερη έρευνα έδειξε ότι αυτό δεν γινόταν επειδή θυμούνταν περισσότερες πληροφορίες για κάποια πρόσωπα. Ο λόγος που το μυαλό και τα μάτια τους είχαν την τάση να εστιάσουν ήταν η ίντριγκα που περιβάλλει το εν λόγω πρόσωπο. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σημαίνει ότι το μυαλό εκ φύσεως έχει την τάση να κουτσομπολεύει.

Συνεπώς σύμφωνα με τους επιστήμονες έχεις πολλούς λόγους να κουτσομπολεύεις ασύστολα. Το gossip σου κάνει καλό καθώς:
* Σε προστατεύει από τους ψεύτες και τους απατεώνες επιτρέποντας σου να συγκεντρώσεις περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτούς και για την γενικότερη συμπεριφορά τους.
* Είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να διακρίνεις τους φίλους από τους εχθρούς
* Είναι ζωτικής σημασίας και κύριο χαρακτηριστικό της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
* Σε δένει με τις φίλες σου και σε κάνει τη φίλη – μαγνήτη.
* Δεν κάνει σε κανέναν κακό. Άλλωστε παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως το 80% των gossip και των κους-κους γίνονται με καλή πρόθεση ενώ μόλις το 5% είναι κακόβουλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: