ΣΙΝΕ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Εάν δεν καταργηθεί το στοίχημα, τα γήπεδα θα γίνουν Ιππόδρομος!

Το στοίχημα είναι ο "Δούρειος Ίππος" του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. 
Εάν δεν καταργηθεί θα οδηγήσει μαθηματικά και αναπόφευκτα στο μέλλον σε πλήρη απαξίωση και κατάρρευση της αξιοπιστίας όλων των αθλημάτων και κατά συνέπεια όλων των ομάδων παγκοσμίως.
Η πλατιά μάζα του κόσμου θα αποσύρει το ενδιαφέρον της για τα αθλήματα, αντιλαμβανόμενη την κοροϊδία που υφίσταται και ότι πρόκειται καθαρά περί τζόγου και τίποτα περισσότερο, η κλασική έννοια "αγνός φίλαθλος" οποιασδήποτε ομάδας και αθλήματος θα εξαφανιστεί και στο απώτερο μέλλον στα γήπεδα θα πηγαίνουν μόνο όσοι θα στοιχηματίζουν στα ματς σαν τον Ιππόδρομο. Την θέση των φιλάθλων θα πάρουν οι «αλογομούρηδες» και θα επικρατεί στα

γήπεδα το σχετικό λεξιλόγιο "Γκανιάν", "Φορ Καστ", "Δίδυμο" κ.τ.λ. Ο "φίλαθλος" με την σημερινή του μορφή που αγαπάει και υποστηρίζει μια ομάδα θα αντικατασταθεί από τον ριψοκίνδυνο και μανιώδη "παίκτη", ο οποίος θα υποστηρίζει την ομάδα και τον αθλητή πάνω στους οποίους έχει ποντάρει για να πληρωθεί.
Είναι μια εικόνα από το μέλλον, ίσως σουρεαλιστική και "οργουελική", η οποία, όμως, νομοτελειακά θα μετουσιωθεί σε ωμή και πρωτόγνωρη πραγματικότητα, εφόσον το στοίχημα δεν εκλείψει οριστικά και δια παντός και δεν καταργηθεί σε κάθε του μορφή από τους αθλητικούς αγώνες.
Άλλωστε, το "στοίχημα" και το "καθαρό παιχνίδι" είναι εξ ορισμού έννοιες ασυμβίβαστες. Δεν μπορεί κάπου που στοιχηματίζονται τεράστια ποσά να διατηρούνται και καθαροί κανόνες παιχνιδιού. Η καταπάτησή τους είναι δεδομένη. Έγιναν που έγιναν επαγγελματικά τα πιο λαοπρόβλητα αθλήματα, εισχώρησε και το στοίχημα, αλλοιώνοντας βίαια τα βασικά χαρακτηριστικά του αθλητισμού, που είναι ο υγιής ανταγωνισμός και επιτείνοντας την σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων.
Το ότι βασίλευε η διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πολλοί αγώνες «στήνονταν», εν ψυχρώ, ακόμα και σε πολύ υψηλό επίπεδο επαγγελματικών κατηγοριών ήταν κοινό μυστικό και φυσικά απολύτως εξηγήσιμο και λογικό για τα δεδομένα της Ελλάδας. Σε μια χώρα εκτεταμένης διαφθοράς, ένας τομέας ευρείας απήχησης και μαζικότητας, όπως ο αθλητισμός, θα ήταν καθαρός και αμόλυντος; Όχι, βέβαια. Μόνο ένας αφελής και ελαφρόμυαλος θα το πίστευε αυτό.
Ο μέσος άνθρωπος έχει ανάγκη από ήρωες στην ζωή του και ο αθλητισμός δημιουργεί ήρωες. Πολλές φορές, όμως, δημιουργεί "τεχνητούς" υπερήρωες που προσπορίζονται παράνομα προσωπικά οφέλη με κάθε τρόπο και εξυπηρετούν σκοτεινά κέντρα αποφάσεων. Το κύκλωμα μεγαλοπαραγόντων, πρώην και νυν ποδοσφαιριστών και πάσης φύσεως συσχετιζόμενων ατόμων αποκαλύφθηκε. Τον λόγο έχει, πλέον, η δικαιοσύνη. Έστω και κάπου στην Ελλάδα, ας γίνει, επιτέλους, η περιβόητη "κάθαρση". Θα εκπέμψει ένα αίσθημα δικαίου, παρότι η ελληνική κοινωνία έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Κάτι θα είναι κι αυτό, όμως. Θα προσφέρει μια μικρή ανακούφιση. Αρκεί να μην μείνει, όπως όλα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των εντυπώσεων.
Αντιγράφω από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια "Βικιπαιδεία": "Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Παράλληλα ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της". Η τελευταία πρόταση τα λέει όλα για το ελληνικό σκάνδαλο των "στημένων" αγώνων.
Το θέμα, πια, είναι εάν θα τηρηθεί ο νόμος απαρέγκλιτα και για όλους. Μικρά και μεγάλα ψάρια... Χωρίς "εκπτώσεις" για τους "κολλητούς" και "φίλους". Ο νόμος προβλέπει και υποβιβασμό ομάδων, των οποίων οι παράγοντες ή αθλητές, εμπλέκονται σε αντίστοιχες παράνομες δραστηριότητες. Στην γειτονική μας και μεσογειακή Ιταλία, λόγω του σκανδάλου "calciopolis", οι αρχές έριξαν την τεράστια Γιουβέντους στη Β' Εθνική και τις αφαίρεσαν τα πρωταθλήματα που πήρε κατά την χρονική περίοδο των "στημένων" αγώνων. Δεν συζητάμε για την Γερμανία, όπου στο σκάνδαλο "Χόιτσερ", μπήκε άμεσα φυλακή ο Γερμανός διαιτητής και διευλευκάνθηκε αμέσως το σκάνδαλο με την δίωξη όλων των εμπλεκομένων. Αυτή ήταν πραγματική κάθαρση.

Έχουν τα κότσια οι αρμόδιοι να την κάνουν κι εδώ στην Ελλάδα; O χρόνος θα δείξει… Και για λόγους συμβολισμού, εάν θέλετε, το μήνυμα που μεταδίδει η «τυφλή» απονομή της δικαιοσύνης απέναντι σε όλους, μικρούς ή μεγάλους, είναι πολύ ισχυρό και καταγράφεται στο λαϊκό υποσυνείδητο. Μόνο τότε η επιχειρούμενη «κάθαρση» στο ποδόσφαιρο θα αποκτήσει ιστορική σημασία και θα καταλάβει επάξια στο μέλλον μια θέση στα σημαντικά γεγονότα αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας.
contra

Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: