ΣΙΝΕ

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Στα Κομνηνά το πρώτο Οικολογικό Σχολείο της Δυτικής Μακεδονίας!

Η πράσινη σημαία των οικολογικών σχολείων κυματίζει από την Τρίτη 14 Ιουνίου 2011 στον ουρανό των Κομνηνών, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βερμίου εντάσσεται πλέον μεταξύ των σχολείων του παγκόσμιου δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης “Eco Schools” και οι μαθητές του καμαρώνουν γιατί είναι το πρώτο σχολείο της Δυτικής Μακεδονίας που τιμάται με αυτή τη διάκριση.
Στην εκδήλωση ανάρτησης της σημαίας των Οικολογικών Σχολείων που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου, οι μαθητές μοιράστηκαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία τους με τους γονείς και τους συμπολίτες τους και έστειλαν άλλη μια φορά το οικολογικό τους μήνυμα.
Ως στοίχημα που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, περιέγραψαν οι μαθητές, το συναρπαστικό ταξίδι για να ανακαλύψουν το περιβάλλον. Στα πρώτα βήματα οργάνωσαν ομάδες και άρχισαν την έρευνα, επισκέφτηκαν όλα σχεδόν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της περιοχής και ανέπτυξαν προβληματισμούς. Όταν συγκέντρωσαν αρκετό υλικό, το ταξινόμησαν, ανακάλυψαν σχέσεις, έμαθαν μεγάλες αλήθειες και
συμπυκνώσαν την εμπειρία τους σε προτάσεις. Αυτές τις προτάσεις και τα μηνύματά τους, τα διέδωσαν στην κοινωνία με την εφημερίδα, τις αφίσες, τις εικαστικές δημιουργίες και τις ανοικτές εκδηλώσεις τους, με σκοπό να την ευαισθητοποιήσουν πάνω στα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσαν προς τη Δήμαρχο Εορδαίας ήταν:
• Να τοποθετηθούν κάδοι συλλογής για την ανακύκλωση γυαλιού, αλουμινίου και πλαστικού.
• Να δοθεί επιχορήγηση στα σχολεία για πράσινες αυλές και ταράτσες, οικολογικές λάμπες και οικολογικά συστήματα θέρμανσης και μόνωσης.
• Να χτίζονται με βάση τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική τα νέα σχολεία και να γίνεται χρήση νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον.
• Να γίνουν πραγματικοί πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι.
• Να ξεκινήσει σε όλα τα σχολεία εκστρατεία ενημέρωσης για περισσότερο πράσινο, εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Θέμης Απατσίδης, στο χαιρετιστήριο λόγο του, τόνισε πως στα 4 χρόνια που έχει την ευθύνη της διεύθυνσης του Σχολείου, προσπάθησαν να αλλάξουν ρότα και να αποδείξουν ότι σχολείο σημαίνει χώρος έμπνευσης και δημιουργίας και ότι δάσκαλος σημαίνει σύμβουλος, συμπαραστάτης και εμψυχωτής, που δίνει κίνητρα, ευκαιρίες και ελευθερία δράσης στους μαθητές και στηρίζει τη δύσκολη πορεία της ανακάλυψης της γνώσης και της διαμόρφωσης του ήθους.
Παραβρέθηκαν και έκαναν τις επιδόσεις των βραβείων στους μαθητές, η δήμαρχος Εορδαίας κ. Βίκυ Βρυζίδου, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Έλενα Ζυγούρη, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δυτ. Μακεδονίας κ. Γιάννης Σούλιος, η Προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Κοζάνης κ. Ευγενία Νιάκα, οι αντιδήμαρχοι Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, Γιώργος Καραΐσκος και Γιάννης Ασπράγκαθος, ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Μίμης Πλωμαρίτης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κομνηνών κ. Μπάμπης Κουλουμπρίδης. Στις δηλώσεις τους όλοι υπογράμμισαν την ιδιαίτερη τιμή της βράβευσης του σχολείου για το Δήμο Εορδαίας και για τη Δυτική Μακεδονία και ευχήθηκαν να ακολουθήσουν και τα άλλα σχολεία της περιοχής το δρόμο του, με καινοτόμα προγράμματα και περιβαλλοντικές δράσεις.
e-ptolemeos.gr
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: