ΣΙΝΕ

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Οι Κιβωτιανοί της Ημαθίας τίμησαν την ημέρα της Μητέρας!

Την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης προς τους προγόνους τους, πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή 8 Μαΐου 2011 τα μέλη του συλλόγου Κιβωτιανών Ν. Ημαθίας, στο παρεκκλήσιο του Προφήτη Ηλία, στον ομώνυμο λόφο της Βέροιας.
Από νωρίς το πρωί, τελέστηκε θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο και ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους προγόνους των Κιβωτιανών, ενώ αμέσως μετά το μνημόσυνο έγινε η αναπαράσταση των εθίμων «Χαράτς Πυρ» (δημοπρασία διαφόρων προϊόντων όπως ποντιακών φαγητών, κατοικίδιων κ.α., που προσφέρονται από τους πιστούς ως τάματα στον Άγιο) και «Τσούγκρισμα Ωμών Οβών», ενώ προσφέρθηκαν σε όλους του παριστάμενους, Κιβωτιανούς και μη, προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα, όπως τανομένον σορβά, πισία, πίτες, σαρμάδες, ταν, γλυκίσματα κ.ά.
Η ετήσια καθιερωμένη τελετή του Συλλόγου Κιβωτιανών ολοκληρώθηκε με το έθιμο "Αντάμωμα Ζωντανών και Πεθαμένων", όπου οι εν ζωή χορεύουν και τραγουδούν προς τιμήν των νεκρών τους.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση έπαιξαν πόντιοι καλλιτέχνες με παραδοσιακά όργανα της περιοχής Ακ Νταγ Ματέν, ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες, χόρεψαν χορούς της περιοχής παππούδες πόντιοι 1ης και 2ης γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: