ΣΙΝΕ

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Πορτογαλία: Εκλογές για την κυβέρνηση του Μνημονίου

Οι Πορτογάλοι καλούνται να εκλέξουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τους βουλευτές και τον αρχηγό της κυβέρνησης που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της εφαρμογής του σχεδίου διάσωσης της χώρας,
που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Περίπου 9,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν του 230 βουλευτές του κοινοβουλίου, το οποίο διαλύθηκε στα τέλη Μαρτίου μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, στην εξουσία από το 2005.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα είναι ο νικητής των εκλογών και ο πρόεδρός του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, φιλελεύθερος κεντρώος θα αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης.
Σε περίπτωση που δεν πετύχει απόλυτη πλειοψηφία, το κόμμα του Κοέλιο αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, το δεξιό Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο.
Ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να αναλάβει την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που απαιτούν ΕΕ και ΔΝΤ με αντάλλαγμα ένα δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα έχουν δεσμευτεί ότι θα σεβαστούν τους όρους και τα μέτρα του προγράμματος αυτού.
Ο ίδιος ο Κοέλιο τόνισε πως αν κερδίσει τις εκλογές θα προχωρήσει πέρα από το πρόγραμμα αυτό, ειδικά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες.
"Με δεδομένη την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, οι εκλογές αυτές είναι αποφασιστικής σημασίας", τόνισε χθες ο πρόεδρος της χώρας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα.
Οι κάλπες θα ανοίξουν τις 08:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 στην Πορτογαλία και την Μαδέρα, αλλά μία ώρα αργότερα στις Αζόρες.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται στις 20:00 ώρα Πορτογαλίας.
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: