ΣΙΝΕ

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Έλληνας έφτιαξε το πρώτο τσιπ από γραφένιο

Μια ακόμα επιστημονική διάκριση της χώρας μας στο εξωτερικό
Το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα από γραφένιο είναι δημιούργημα ενός Έλληνα.
Ο φυσικοχημικός, Φαίδων Αβούρης, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Ερευνών Γουότσον της IBM, κατάφερε σύμφωνα με τους New York Times να ξεπεράσει όλες τις τεχνικές δυσκολίες ώστε να κατασκευαστεί το εν λόγω τσιπ.
Το γραφένιο θεωρείται «υλικό του μέλλοντος» και πολλές νέες πατέντες συσκευών έχουν βασιστεί στη λεπτή του φύση. Παρόλα αυτά κανείς δεν είχε καταφέρει ως τώρα να κατασκευάσει ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα γραφενίου διότι το υλικό δεν κολλάει πολύ καλά στα μέταλλα και τα οξείδια που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία παραγωγής ημιαγωγών.
Πρόκειται λοιπόν για μια παγκόσμια «πρωτιά» η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ολόκληρης νέας γενιάς ηλεκτρονικών (από την ασύρματη επικοινωνία μέχρι τους ενισχυτές) που θα βασίζονται στο γραφένιο και όχι στο –δημοφιλές μέχρι και σήμερα- πυρίτιο.
Συγκεκριμένα, αυτό που επιτεύχθηκε από την ομάδα του Αβούρη είναι η ενοποίηση ενός τρανζίστορ γραφενίου και ενός ζεύγους πηνίων επαγωγικής αντίστασης πάνω σε μια πλακέτα από καρβίδιο του πυριτίου. Αξίζει να σημειωθεί πως όλη η διαδικασία κατασκευής του τσιπ γραφενίου είναι απόλυτα συμβατή με τις υφιστάμενες συμβατικές μεθόδους παραγωγής ημιαγωγών, κάτι που διευκολύνει πολύ την πρακτική εφαρμογή της νέας τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στο μέλλον θα μπορούν να κατασκευάσουν υβριδικά κυκλώματα χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πυριτίου και γραφενίου. Ο ίδιος ο κ. Αβούρης δε, ελπίζει πως η ενσωμάτωση των συγκριτικά φθηνότερων κυκλωμάτων γραφενίου στην διαδικασία μαζικής παραγωγής μπορεί μακροπρόθεσμα να ρίξει και τις τιμές των ηλεκτρονικών συσκευών.
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: