ΣΙΝΕ

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Τέσσερις υδροηλεκτρικοί σταθμοί εκτός λειτουργίας!

Στον κλοιό των μεγαβάτ ζει η χώρα, καθώς από προχτές τα ξημερώματα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έθεσε εκτός λειτουργίας τέσσερις υδροηλεκτρικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε συχνότητα και σε χρόνο.
Στο μεταξύ, χτες συνεδρίαζε μέχρι αργά το απόγευμα συνεχιζόταν η κρίσιμη συνεδρίαση του δ.σ. της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία.
Πάντως σε απάντηση της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης στο αίτημα να εξαιρεθεί η ΔΕΗ από την ιδιωτικοποίηση, αλλά και στην δικαστική προσφυγή της διοίκησης για να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σκλήρυνε στη στάση της. Η απεργιακή επιτροπή συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας και αποφάσισε κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα. Έτσι από τα ξημερώματα προχτές, οι απεργοί έβγαλαν από το σύστημα τέσσερις υδροηλεκτρικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος περίπου 530 μεγαβάτ. Εφόσον η απεργία συνεχιστεί, η κατάσταση πλέον θεωρείται «κρίσιμη» για την ευστάθεια του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, επειδή πέραν της ονομαστικής ισχύος άλλων 530 μεγαβάτ των υδροηλεκτρικών που μειώθηκαν από το δίκτυο, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια είναι αυτά που διασφαλίζουν το σύστημα σε περιόδους αιχμής, όταν το ισοζύγιο διαθέσιμης ισχύος και καταναλωτικής ζήτησης βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Ειδικότερα, από τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη συνδικαλιστές και απεργοί πραγματοποίησαν «απόβαση» στα ποτάμια που λειτουργούν υδροηλεκτρικοί σταθμοί, βγάζοντας εκτός λειτουργία τα υδροηλεκτρικά του Αώου, του Στράτου, του Καστρακίου και των Κρεμαστών. Στον προγραμματισμό ήταν να βγουν και τα υδροηλεκτρικά του Πουρναρίου και του Θησαυρού, αλλά οι συνδικαλιστές δεν τα κατάφεραν γιατί οι διευθυντές που πληροφορήθηκαν τις προθέσεις τους, ξενύχτησαν στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Η έξοδος από το σύστημα των υδροηλεκτρικών έφερε το δίκτυο σε οριακή κατάσταση, αφού από τις πρώτες ημέρες της απεργίας βρίσκονται εκτός λειτουργίας έντεκα θερμοηλεκτρικές μονάδες μεγάλης ισχύος, τις οποίες «κρατούν» οι απεργοί, ενώ άλλες οκτώ μονάδες παραμένουν σβηστές από βλάβες και λόγω προγραμματισμένης συντήρησης.
Προχτές, τις ώρες αιχμής η ζήτηση ανήλθε στα 7.000 μεγαβάτ, αλλά η διαθέσιμη ισχύς στο σύστημα ήταν 6.500, γεγονός που ανάγκασε τον ΔΕΣΜΗΕ να αυξήσει σημαντικά τις περικοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα σε περισσότερες περιοχές.
Ο «Π» μίλησε χτες με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και τον ρώτησε για «το τι μέλλει γενέσθαι» σε σχέση με την στάση της ομοσπονδίας. «Θα αφουγκραστούμε τις διαθέσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ που έδωσαν και δίνουν έναν σκληρό και έντιμο αγώνα και θα αποφασίσουμε. Προσωπικά ποτέ δεν θα κατεβάσω μία εισήγηση ενάντια στη βούληση και στην απόφαση της πλειοψηφίας των εργαζομένων», υπογράμμισε ο Νίκος Φωτόπουλος.
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: