ΣΙΝΕ

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Συνεχίζεται η διαμάχη για την πατρότητα του Facebook

Ο Paul Ceglia εξακολουθεί να διεκδικεί το 50% του κολοσσού. Όπως όλα δείχνουν, ο Mark Zuckerberg θα χρειαστεί μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση για να μπορεί να λέει
με την άνεσή του ότι είναι το αφεντικό του Facebook. Ο Paul Ceglia από τη Νέα Υόρκη ισχυρίζεται ότι του ανήκει το 50% του Facebook κι έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Ο Ceglia επικαλείται ένα έγγραφο από το 2003, το οποίο φέρει την υπογραφή του Zuckerberg και αποδεικνύει (σύμφωνα με το μηνυτή) ότι το Facebook δεν ανήκει 100% στον 27χρονο μεγιστάνα. Η πλευρά Zuckerberg, όμως, έχει άλλη άποψη.
Η ηγεσία του Facebook υποστηρίζει ότι το εν λόγω συμβόλαιο είναι προϊόν πλαστογραφίας. Πράγματι ο Zuckerberg είχε συνεργαστεί με τον Ceglia στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν είχε καμία σχέση με το (ανύπαρκτο τότε) Facebook. Ο Zuckerberg ισχυρίζεται ότι το έγγραφο αυτό είναι ουσιαστικά συρραφή κειμένων και άρα δε μπορεί να έχει καμία ισχύ.
Ο Zuckerberg ζητά τώρα να του παραδοθεί το επίμαχο συμβόλαιο, έτσι ώστε να αποδείξει με εργαστηριακές μεθόδους ότι είναι πλαστό.
Ο Ceglia δεν είναι ο μόνος που διεκδικεί μερίδιο από την πίτα του Facebook. Τα αδέλφια Cameron και Tyler Winklevoss έχουν ήδη συγκρουστεί με τον Zuckerberg, κατηγορώντας τον ότι τους έκλεψε την ιδέα που οδήγησε στο Facebook. Η υπόθεση έληξε το 2008, με το συμβιβασμό να βγάζει τα αδέλφια πλουσιότερα κατά 20 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και άλλα 45 εκ. δολάρια σε μετοχές. Έκτοτε, οι Winklevoss έχουν προσπαθήσει να ανοίξουν και πάλι την υπόθεση, ισχυριζόμενοι ότι η πλευρά Facebook απέκρυψε στοιχεία λίγο πριν το συμβιβασμό και άρα θα έπρεπε να πάρουν κι άλλες μετοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: