ΣΙΝΕ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

10+1 συμβουλές για ασφαλές μαύρισμα!

Γνωρίζεις ήδη τι συμβουλεύουν οι δερματολόγοι για την πρόληψη των ρυτίδων αλλά και του καρκίνου του δέρματος: να βάζεις αντηλιακό καθημερινά, να φοράς καπέλο και προστατευτικά ρούχα και να αποφεύγεις την έκθεση στον ήλιο από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Για να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές και φρέσκο...δεν αρκεί μόνο να ακολουθείς αυτούς τους γενικούς κανόνες. Υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρεις ώστε να προστατέψεις την επιδερμίδα σου από τη φωτογήρανση και να διατηρήσεις το πρόσωπό σου όμορφο και νεανικό.



1. Προετοίμασε την επιδερμίδα σου για ομοιόμορφο μαύρισμα Είναι πολύ σημαντικό να της προσφέρεις καθημερινά επαρκή ενυδάτωση, δημιουργώντας ένα εξωτερικό πέπλο προστασίας που αποδυναμώνει την ένταση διείσδυσης της ηλιακής ακτινοβολίας. Αντίθετα, δε θα πρέπει να χρησιμοποιείς δραστικά καθαριστικά του δέρματος, πίλινγκ με οξέα φρούτων που ανοίγουν τους πόρους, γιατί κάνουν την επιδερμίδα σου ευάλωτη.


2. Καλύψου με μακιγιάζ Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντηλιακής προστασίας. Τα περισσότερα φον ντε τεν διαθέτουν SPF, ενώ οποιοδήποτε προϊόν με χρώμα, όπως οι πούδρες, τα ρουζ και οι σκιές, δημιουργούν ένα φυσικό αντηλιακό φίλτρο που αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία.


3. Βάζε αντηλιακό στην πόλη Η ηλιακή ακτινοβολία είναι εξίσου επικίνδυνη στην πόλη όσο και στην παραλία. Απόκτησε τη συνήθεια να χρησιμοποιείς αντηλιακή κρέμα πριν βγεις από το σπίτι και επαναλάμβανε συχνά τη χρήση τους ακόμη και για μια βόλτα μέσα στην πόλη. Σύμφωνα με τον Dr. Murad καθηγητή Κλινικής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο ULCA στο Λος Άντζελες, δεν αρκεί να φοράς μια αντηλιακή κρέμα με πολύ υψηλό δείκτη για είσαι προστατευμένη όλη μέρα. Είναι προτιμότερο να επιλέξεις μια κρέμα με μεσαία προστασία SPF 15 και να επαναλαμβάνεις τη χρήση της συχνά.


4. Έχε αντηλιακό τσαντάκι Η επιδερμίδα χρειάζεται 3 ημέρες για να αρχίσει να μαυρίζει. Η απότομη και πολύωρη ηλιοθεραπεία μόνο έγκαυμα και ξεφλούδισμα μπορεί να προκαλέσει. Εάν φεύγεις για διακοπές, πάρε μαζί σου ένα αντηλιακό προϊόν για το πρόσωπο, ένα για το σώμα και ένα after sun. Χρησιμοποίησε υψηλό δείκτη προστασίας για τις πρώτες ημέρες, σε μορφή ζελ, αδιάβροχο, για τα σπορ και σε σπρέι, για γρήγορη εφαρμογή.


5. Ακολούθησε το δείκτη UV Ο δείκτης UV ανακοινώνεται στο δελτίο καιρού το καλοκαίρι. Είναι σημαντικό να μπορείς να καταλαβαίνεις τι σημαίνει:
- Δείκτης UV 1-2 Μπορείς να είσαι έξω χωρίς ή με μικρή αντηλιακή προστασία.
- Δείκτης UV 3-7 Χρειάζεσαι ένα αντηλιακό προϊόν προστασίας ανάλογα με την επιδερμίδα σου. Απόφυγε την έκθεση στον ήλιο κατά τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας και φόρα πάντα γυαλιά και καπέλο.
- Δείκτης UV πάνω από 8 Χρησιμοποίησε πολύ υψηλό δείκτη προστασίας SPF και παρέμεινε στη σκιά φορώντας καπέλο και γυαλιά.


6. Αναζήτησε τα σωστά αντηλιακά Το πρώτο κριτήριο για το αντηλιακό της επιλογής σου πρέπει να είναι ευρέος φάσματος. Να περιλαμβάνει συστατικά που απορροφούν ή σταματούν τις ακτίνες UVA που επιτίθενται στην επιδερμίδα σου και είναι υπεύθυνες για τη φωτογήρανση και τις ακτίνες UVB που προκαλούν εγκαύματα και μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη και μεγάλη βλάβη στα κύτταρα.


7. Απόφυγε τις παρεξηγήσεις Ο δείκτης προστασίας που αναγράφεται σε όλα τα αντηλιακά (SPF) μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα και τελικά να καείς. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείς αντηλιακό με δείκτη προστασίας 60 και ο φωτότυπός σου απαιτεί χρόνο παραμονής στον ήλιο 10 λεπτά χωρίς να κοκκινήσει, θεωρητικά μπορείς να παραμείνεις στον ήλιο 600 λεπτά (10 ώρες) χωρίς το φόβο του εγκαύματος, σύμφωνα με τις συστάσεις. Σε κάθε περίπτωση οι δείκτες SPF χρησιμοποιούνται ενδεικτικά συνυπολογίζοντας την ένταση της ηλιοφάνειας, την ώρα, την εποχή, τον τύπο του δέρματος, το άμεσο εξωτερικό περιβάλλον κ.λπ. Το σίγουρο είναι ότι όσο πιο μεγάλος είναι ο δείκτης προστασίας τόσο πιο ασφαλής θα είσαι όλο το καλοκαίρι.


8.Τα μάτια σου «δεκατέσσερα» Είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή του προσώπου, γι' αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Τα μεγάλα σκούρα γυαλιά είναι μια πολύ μοντέρνα λύση, μην ξεχνάς όμως και τα ειδικά προϊόντα που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τις γραμμές και τις ρυτίδες. Σιγουρέψου ότι τα γυαλιά σου αντανακλούν τουλάχιστον το 99% των ακτίνων UV, ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση παθήσεων όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδος.


9. Ενίσχυσε τη δράση του αντηλιακού σου Τα συστατικά που απορροφούν τις ηλιακές ακτίνες δεν είναι αρκετά για την προστασία σου. Πρέπει επίσης να μειώσεις τη φλεγμονή, την αφυδάτωση και το σχηματισμό ελεύθερων ριζών που προκύπτουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Επίλεξε αντηλιακά εμπλουτισμένα με βιταμίνες C και Ε οι οποίες βοηθούν στην αύξηση των προστατευτικών ιδιοτήτων των αντηλιακών.


10. Προστασία εκ των έσω Η χρήση ενός συμπληρώματος διατροφής με αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E και βήτα-καροτένιο ή εκχυλίσματα από ρόδι και κουκούτσια σταφυλιών συμπληρώνει την καθημερινή αντηλιακή σου αγωγή και διατηρεί το δέρμα σου όμορφο και υγιές. Πρόκειται για ουσίες που αναχαιτίζουν τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών. Ταυτόχρονα ενίσχυσε τη διατροφή σου με σκουρόχρωμα λαχανικά, αβοκάντο και φράουλες που είναι ηλιοπροστατευτικές τροφές και ενεργοποιούν την αύξηση των επιπέδων μελανίνης.


11. Τσέκαρε αν είσαι ευαίσθητη στον ήλιο Ανεξάρτητα από το φωτότυπό σου, αν εμφανίσεις δερματικά προβλήματα όπως λεύκη, φωτοδερματοπάθειες και πανάδες, καλό είναι να χρησιμοποιείς αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (50+) όλον το χρόνο. Καλό είναι να φοράς καπέλο και να μειώσεις τις ώρες που κάθεσαι στον ήλιο.
shape.gr
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: