ΣΙΝΕ

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Θρήνος στο σπίτι των 19χρονων δίδυμων

Οργή και θρήνος επικρατεί μεταξύ των συγγενών των δώδεκα θυμάτων της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Οι κηδείες των θυμάτων γίνονται σήμερα, ενώ ξεχωριστός είναι ο θρήνος στο σπίτι των 19χρονων δίδυμων εθνοφρουρών Μίλτου και Χρήστου Χριστοφόρου. Τα δύο αδέλφια, που γεννήθηκαν και πέθαναν μαζί, είχαν αναλάβει υπηρεσία στη ναυτική βάση μόλις πριν από λίγες ημέρες.
Και οι δύο ήταν φοιτητές – ο Μίλτος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – αλλά είχαν αποφασίσει να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Στο facebook εκατοντάδες φίλοι των δύο παιδιών είχαν αλλάξει τις φωτογραφίες στα προφίλ τους με μια μαύρη εικόνα σε ένδειξη πένθους, ενώ στα μηνύματα συμπαράστασης προς τους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών εξέφραζαν παράλληλα την οργή τους και ζητούσαν την τιμωρία των υπευθύνων για την τραγωδία. Τα δύο παιδιά αγαπούσαν τη μουσική, ενώ πρόσφατα είχαν ταξιδεύσει στην Πράγα με τον μουσικοχορευτικό όμιλο στον οποίο μετείχαν και είχαν χορέψει χορούς της Κύπρου.

Ως ήρωας όμως τιμάται στην Κύπρο ο διοικητής του Κυπριακού Ναυτικού, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης. Ο πλοίαρχος είχε απευθύνει δραματικές εκκλήσεις για τη μεταφορά και καλύτερη διαχείριση των 98 κοντέινερ με τα πυρομαχικά. Παρότι διαισθανόταν τον κίνδυνο, όταν ξέσπασε η φωτιά προχθές τα ξημερώματα δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει τη βάση και τους άντρες του. Προτίμησε να μείνει στην πρώτη γραμμή και να δώσει τη ζωή του. Εμενε πάντα προσηλωμένος σε αυτό που πάντα πίστευε. Οπως λένε και όσοι δούλεψαν και υπηρέτησαν μαζί του ήταν σκληρός αλλά πάντα δίκαιος. Οπως αποκαλύπτεται, ο άτυχος διοικητής από την αρχή είχε αντιταχθεί στην τοποθέτηση των εμπορευματοκιβωτίων εντός της βάσης και συχνά έστελνε επιστολές, τόσο προς το υπουργείο Αμυνας, όσο και προς το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς. Ωστόσο, πότε δεν εισακούστηκε. Τις τελευταίες ημέρες έδειχνε την ανησυχία του και ήξερε από την εμπειρία που είχε τι θα ακολουθήσει. Οταν η ξέσπασε η πρώτη πυρκαγιά λένε ότι έδιωξε τους άντρες του μακριά και έμεινε με τους πυροσβέστες, πάλεψε και έδωσε τη ζωή του πιστός στο καθήκον.
Εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1977 και αποφοίτησε ως Μάχιμος Σημαιοφόρος το 1981. Εξειδικεύτηκε στα Ταχέα Σκάφη. Ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με τους έλληνες συναδέλφους του, ζυμώθηκε με αυτούς και καθώς είχε την τύχη να είναι ο πρώτος κύπριος Μάχιμος Αξιωματικός έθεσε ουσιαστικά τα θεμέλια στο Κυπριακό Ναυτικό. Πάντα φορούσε καπέλο που έφερε και το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η ζύμωσή του με τους έλληνες συναδέλφους του συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, καθώς ξανασυνάντησε τους συμμαθητές του από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τόσο στη Σχολή Γενικής Εκπαίδευσης όσο και στις Σχολές Πολέμου (Κατωτέρων και Ανωτέρων) και στη Σχολή Εθνικής Αμυνας. Νωρίτερα είχε επιλέξει την ιδιαίτερα σκληρή εκπαίδευση των ελληνικών ΟΥΚ και των αντίστοιχων αμερικανικών (SEALS), όπου και διακρίθηκε.
ΤΑ ΝΕΑ
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: