ΣΙΝΕ

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο

Ο αριθμός των ατόμων στα οποία γίνεται διάγνωση βασικού κυτταρικού καρκινώματος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Μη γίνετε ακόμα ένας αριθμός αυτών των στατιστικών. Αλλάξτε το πώς τρώτε, το πώς σκέφτεστε, ακόμα και το πώς φοράτε το αντηλιακό σας για να προστατευτείτε από τον καρκίνο του δέρματος.
Δώστε προσοχή στο ιστορικό σας
Οι ακτίνες UV πυροδοτούν τις περισσότερες μεταλλάξεις DNA που προκαλούν καρκίνο του δέρματος, όμως το 5 έως 10%, όπως αυτές στα γονίδια p53 και BRAF, είναι κληρονομικές. Αν έχετε προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος στο παρελθόν, έχετε αυξημένο κίνδυνο υποτροπιασμού μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια από την επέμβαση. Όσοι έχουν έναν γονιό, αδερφό ή παιδί που είχε μελάνωμα διατρέχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτούς που δεν είχαν περίπτωση μελανώματος στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, κάντε πιο συχνές εξετάσεις.
Αποφύγετε τους μύθους

Το αντηλιακό που βάζετε το πρωί δεν σας προστατεύει όλη μέρα. Ακόμα και οι ισχυρές φόρμουλες εξασθενούν έπειτα από λίγες ώρες, ειδικά με την τριβή. Επίσης, μη χαλαρώνετε το χειμώνα: οι UVB αυξομειώνονται ανάλογα με την εποχή, αλλά οι UVA, οι βαθύτερες ακτίνες που προκαλούν γήρανση και σχετίζονται κι αυτές με τον καρκίνο του δέρματος, παραμένουν ισχυρές όλο το χρόνο, ακόμα κι αν έχει συννεφιά.
Τρώτε σωστά
Προσθέστε στα γεύματά σας αρκετές από τις παρακάτω τροφές που ωφελούν το δέρμα:
Το τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε αυτούς που το πίνουν σε τακτική βάση (περίπου ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα), σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής Dartmouth στο Νιου Χάμσαϊρ.
Το σπανάκι μειώνει τον κίνδυνο όσων έχουν εμφανίσει καρκίνο του δέρματος από το να παρουσιάσουν ξανά όγκους κατά 50% και πλέον, αναφέρει η επιθεώρηση International Journal of Cancer. Γεμάτο αντιοξειδωτικά, αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό μειώνει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις του DNA.
Τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία απορροφούν απ’ όλο τον οργανισμό τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα δερματικά κύτταρα και τα καθιστούν ευαίσθητα στις μεταλλάξεις. Φάτε ροδάκινα, μήλα, πορτοκάλια και άλλα φρούτα, πάντα εποχής. Όταν τα φρούτα είναι ώριμα, έχουν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών στοιχείο. Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε είδη μαναβικής που έχετε αγοράσει κοντά στην περιοχή παραγωγής τους, ώστε να μην αρχίσουν να καταστρέφονται τα θρεπτικά στοιχεία.
Προσέξτε τα φάρμακα που λαμβάνετε
Κάποια φάρμακα μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του δέρματός σας. Τα κορτικοστεροειδή, που παρέχονται για δερματίτιδες, αλλεργίες και άλλα, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό. Άλλα φάρμακα κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στον ήλιο, όπως τα αντιβιοτικά, τα αντισυλληπτικά (στις γυναίκες με γενετική προδιάθεση), ορισμένα παυσίπονα και κάποιες αγωγές για την ακμή. Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε φαρμακευτική αγωγή, φροντίστε να είστε σχολαστικοί με την ηλιακή προστασία.
Γίνετε πιο δυνατοί
Η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στις ακτίνες UV είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποφύγετε τον καρκίνο του δέρματος, επειδή οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν οι ακτίνες οδηγούν σε μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης αλλοιώσεων στο DNA. Όμως, βοηθά και το να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας. Για να το διατηρήσετε ενεργό, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, γυμναστείτε, αποβάλλετε το στρες και κοιμηθείτε αρκετά – ο διαλογισμός και η γιόγκα μειώνουν σημαντικά το άγχος. Ανάλογα με τις συνήθειές σας, μπορεί να είστε 84 ετών με ανοσοποιητικό 35χρονου/ης ή 35 ετών με ανοσοποιητικό 84χρονου/ης.
Το μυστικό
Οι πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές καταπολεμούν τον καρκίνο του δέρματος από μέσα προς τα έξω.
xrysakiblog
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: