ΣΙΝΕ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ανασχηματισμός Κύπρος: ποιοι οι νέοι υπουργοί, ονόματα

Έντονο παρασκήνιο πίσω από τον ανασχηματισμό στην Κύπρο. Ποια ονόματα ακούγονται για νέους υπουργούς της κυβέρνησης Χριστόφια;
Την παραίτησή τους υπέβαλαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου, όπως ζήτησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, προκειμένου να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όλοι οι υπουργοί έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του κ. Χριστόφια. Στη συνεδρίαση, παρέστησαν και οι τρεις υπουργοί του ΔΗΚΟ, οι

οποίοι είχαν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε την Τετάρτη τις παραιτήσεις των υπουργών προκειμένου να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της κυπριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αμέσως μετά έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν. Υπό το βάρος των αναταράξεων στο κυβερνητικό σχήμα συνεδριάζει εντός της ημέρας και η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.
Ενώπιον του κ. Χριστόφια βρίσκονται κατάλογοι με ονόματα, αλλά δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι προσεγγίσεις για υπουργοποίηση. Η προσοχή στρέφεται προς άτομα που κινούνται στο χώρο της ευρύτερης δεξιάς.
ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αναμένουν στο ακουστικό τους για πρόσκληση από τον Πρόεδρο για να γίνει μια πρώτη συζήτηση και καθορισμός του πλαισίου μέσα στο οποίο θα γίνει ο ανασχηματισμός. Θα είναι ευρύς ανασχηματισμός; Αυτή είναι η πρόθεση, πλην όμως φαίνεται πως υπάρχει διστακτικότητα για να αναδομηθούν κάποιοι υπουργοί.
Θα περιορισθεί στους παραιτηθέντες (αντικατάσταση Κυπριανού – Παπακώστα) συν ακόμη δυο ή τρεις; Ακούγεται και αυτό.
Τα τελευταία 24ωρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ονόματα εν δυνάμει υπουργών. Μεταξύ αυτών και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε αν έχει βολιδοσκοπηθεί, απάντησε αρνητικά. Εξέφρασε, πάντως, την ανησυχία του για την κατάσταση της οικονομίας. Τηνυπουργοποίηση Σαρρή φαίνεται να ευνοεί το ΔΗΚΟ, ωστόσο, στο Προεδρικό ευνοούν την παραμονή Σταυράκη. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως δεν είναι εύκολο εγχείρημα να βρεθούν άνθρωποι, πέραν των κομμάτων, να υπουργοποιηθούν σε αυτή τη φάση και υπό τις σημερινές συνθήκες.
Στο ΔΗΚΟ θεωρούν πως ο Πρόεδρος θα έπρεπε να είχε απαντήσει στην επιστολή και στα ζητήματα που εγείρονται. Κυρίως αυτό που αφορά στη διαμόρφωση νέου προγράμματος διακυβέρνησης και η θέση για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Η καθυστέρηση που σημειώνεται ανησυχεί το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο διαμηνύει πως η βάση των συζητήσεων θα πρέπει να είναι το δικό του πακέτο.
Στο ΑΚΕΛ, θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό ο ανασχηματισμός στην Κύπρο. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε πως αυτός ο ανασχηματισμός θα πρέπει να γίνει σύντομα, αλλά δεν πρέπει η βιασύνη να αποβεί σε βάρος της ουσίας.
fimes.gr

Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: