ΣΙΝΕ

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Τι θα κάνουμε τις αποδείξεις που μαζεύουμε φέτος

Δυσμενέστερο γίνεται, από το 2012, το μέτρο των αποδείξεων καθώς με τις νέες ρυθμίσεις ακόμα και όσοι έχουν εισόδημα 1.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις στην Εφορία προκειμένου να γλιτώσουν την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση. Φέτος όσοι έβγαζαν μέχρι 6.000 ευρώ δεν χρειάζονταν... αποδείξεις.
Με το νέο σύστημα, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις, χάνοντας παράλληλα το «μπόνους» της έκπτωσης φόρου 10% που υπήρχε στα εισοδήματα του 2010.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος υπολογιζόμενο από το πρώτο ευρώ, για να
εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο. Το ανώτατο όριο αποδείξεων ανέρχεται σε 15.000 για εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό και πάνω όλα τα εισοδήματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 15.000 ευρώ σε αποδείξεις Ο λόγος που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αλλάζει το σύστημα έγκειται στις υψηλές επιστροφές φόρου λόγω της συγκέντρωσης περισσότερων των απαιτούμενων αποδείξεων από πληθώρα φορολογουμένων.
Σύμφωνα με όσα καθορίζονται στον εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος:
- διατηρείται άθικτη εφέτος η ωφέλεια για τις αποδείξεις που συγκεντρώναμε πέρυσι. Δηλαδή δεν αλλάζει τίποτε για όσους εκκαθαρίστηκε ήδη ο φόρος. Είτε πήραν επιστροφή φόρου, είτε πλήρωσαν συμπληρωματικά, όσα και αν γλίτωσαν τελικά από φόρους μαζεύοντας αποδείξεις, θα τα κρατήσουν και δεν τα θα πληρώσουν επιπρόσθετα, μαζί με τον κεφαλικό φόρο που θα τους έρθει σε λίγους μήνες, όπως προέβλεπε προ ημερών το αρχικό σχέδιο του μεσοπρόθεσμου. Και για όσους δεν υπέβαλαν ως τώρα δηλώσεις (παρατάθηκε για 15 Ιουλίου η προθεσμία) , αλλά και όσων δεν εκκαθαρίστηκαν ακόμη, επίσης δεν αλλάζει τίποτα στο όφελος που υπολόγιζαν πως θα έχουν με βάση όσα ίσχυαν και γνώριζαν από τον Απρίλιο του 2010.
- καταργείται πλήρως κάθε κέρδος από τη συλλογή των αποδείξεων που μαζεύουμε φέτος και θα δηλώσουμε το 2012. Από του χρόνου δηλαδή, η εφορία δεν θα επιστρέφει ούτε ένα ευρώ, όσες αποδείξεις και αν μάζεψε για να καταθέσει κάποιος.
- απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις, για να κατοχυρώσει ο φορολογούμενος το (μειωμένο) αφορολόγητο όριο.
Προσέξτε τις αλλαγές:
Φέτος για εισόδημα
- έως 6000 ευρώ δεν χρειάζονταν αποδείξεις
- για εισόδημα 6.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ, αποδείξεις στο 10% του εισοδήματος
- και για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος
το 2012
- Θα απαιτούνται απόδειξης ίσες με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος ή αποδείξεις αξίας έως και 15.000 ευρώ μάξιμουμ. Χάνονται δηλαδή αφορολόγητο και κλίμακα
- Αν μαζέψει κάποιος λιγότερες από όσες απαιτούνται, θα πληρώνει και 10% «πρόστιμο» επί της αξίας όσων λείπουν.
Seleo.gr News 
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: