ΣΙΝΕ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων

Οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διέκοψαν στις 12:00 το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδος) τη λειτουργία τους για ένα λεπτό σε ολόκληρη τη Νορβηγία, στη μνήμη των θυμάτων των δύο επιθέσεων που σημειώθηκαν την Παρασκευή στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία σιδηροδρομικών συγκοινωνιών NSB.
Παύση ενός λεπτού στη λειτουργία τους έκαναν την ίδια στιγμή και το Χρηματιστήριο του Όσλο καθώς και τα αεροδρόμια της χώρας, σεβόμενα το επίσημο αίτημα για την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των 93 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις δύο επιθέσεις που είχαν στόχο την έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και τη νεολαία του Εργατικού Κόμματος στο κοντινό νησί Ουτόγια.
«Σιγή ενός λεπτού θα τηρηθεί σε όλη τη Νορβηγία σήμερα το
μεσημέρι και σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα τρένα θα σταματήσουν για ένα λεπτό, αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της NSB, Έρικ Λέντινγκ.
Σε αντίστοιχες ανακοινώσεις προέβησαν και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών του Χρηματιστηρίου και των αεροδρομίων της χώρας.
Παράλληλα, η αστυνομία απέρριψε τις επικρίσεις που δέχθηκε από κάποιους επιζήσαντες όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε στην επίθεση στο Ουτόγια. Η ειδική δύναμη της αστυνομίας Delta ανταποκρίθηκε το ταχύτερο δυνατό και έσπευσε «γρήγορα στην περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Όσλο Άνσταϊν Γένγκενταλ στο κρατικό δίκτυο NRK.
Ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά στον χρόνο που χρειάστηκε η αστυνομία για να σπεύσει στην περιοχή και το γεγονός ότι η δύναμη Delta δεν χρησιμοποίησε ελικόπτερο, για να φτάσει εκεί μετά τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι ένοπλος πυροβολεί νέους σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.
Μέλη της ειδικής αυτής δύναμης έφυγαν με οχήματα της αστυνομίας από το Όσλο και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λέμβους για να φτάσουν στο νησί, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τη νορβηγική πρωτεύουσα.
Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι από τη στιγμή που ειδοποιήθηκε για την επίθεση έως την ώρα που συνέλαβε τον ύποπτο μεσολάβησε μία ώρα.
Το ελικόπτερο της αστυνομίας του Όσλο ήταν εκτός λειτουργίας έως αργότερα την Παρασκευή.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του προσωπικού της αστυνομίας του Όσλο, Γιόχαν Φρέντρικσεν, δήλωσε στο NRK ότι δεν θα υπήρχε διαφορά στην αντίδραση της αστυνομίας, ακόμη και να ήταν επιχειρησιακό το ελικόπτερο, καθώς θα είχε χρησιμοποιηθεί για επίβλεψη και όχι για τη μεταφορά της δύναμης Delta στο νησί.
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: