ΣΙΝΕ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Τι να τρώτε όταν έχει καύσωνα...

Διαβάστε ποιες τροφές πρέπει να προτιμάτε τις ημέρες του καύσωνα για να αντέξει ο οργανισμός σας τις υψηλές θερμοκρασίες.
Όταν το θερμόμετρο αγγίζει τους 40 βαθμούς, η αλήθεια είναι ότι συνήθως η όρεξη για φαγητό μειώνεται κατά πολύ, όχι όμως και η ανάγκη για ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφήνετε το στομάχι σας άδειο, αλλά να τρώτε τις κατάλληλες τροφές.
Καλό είναι να προτιμάτε τρόφιμα που δεν βαραίνουν το στομάχι και περιέχουν πολύ νερό και ποτάσιο, ένα μέταλλο απαραίτητο στον ανθρώπινο οργανισμό, που μειώνεται όμως σε περιόδους έντονης ζέστης.


Τι να τρώτε

Πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα ποτασίου, λόγω των διατροφικών τους συνηθειών, όπως είναι η κατανάλωση έτοιμου φαγητού, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, το αλκοόλ, τα υποκατάστατα με χαμηλές θερμίδες και τα σνακ αντί για ένα ισορροπημένο γεύμα.
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές ποτασίου, κάποια όμως είναι... πλουσιότερα! Τις μέρες που ο καιρός είναι πολύ ζεστός, προτιμήστε:
Μια μπανάνα που θα σας δώσει 630 mg ποτάσιου, ένα χυμό πορτοκαλιού που περιέχει 440 mg, ένα μεγάλο καρότο 340 mg, ένα μπολ με φράουλες 270 mg, μια ντομάτα 244 mg, μια σαλάτα λαχανικών 223 mg ή μια μερίδα πεπόνι 175 mg.


Τι να προσέξετε
Φροντίστε να τρώτε ελαφριά φαγητά και μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να χωνεύετε ευκολότερα, ενώ καλό είναι να αποφεύγετε:
-Τα αλκοολούχα ποτά, καθώς το αλκοόλ κάνει το σώμα να αφυδατώνεται γρηγορότερα.
-Την καφεΐνη, γιατί η κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.
-Τα ποτά και αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, γιατί η ζάχαρη επιβραδύνει την απορρόφηση των υγρών από το αίμα.
-Τις μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών, γιατί ανεβάζουν το μεταβολισμό και τη θερμοκρασία του σώματος.
-Τις βαριές σάλτσες, τα ζεστά φαγητά και τα τηγανιτά.
Τέλος, το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, προτιμήστε ένα πιο ελαφρύ γεύμα, όπως μια σαλάτα, και αφήστε το κυρίως γεύμα σας για το βράδυ - νωρίς όμως- και βέβαια μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό για να μην αφυδατωθείτε.
Πηγή
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: