ΣΙΝΕ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Γυαλιά ηλίου που «διαβάζουν» τη σκέψη

Ερευνητές του MIT βρίσκονται πολύ κοντά στη δημιουργία μιας φορητής συσκευής που μπορεί να διαβάζει τη σκέψη των ανθρώπων. …
Πρόκειται για τα “Social X-Ray” γυαλιά ηλίου τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να «εκμυστηρευτούν» σ’ αυτόν που τα φοράει, τι νιώθει και σκέφτεται αυτός που κάθεται απέναντί του.
Στον σκελετό των γυαλιών έχει τοποθετηθεί μια μικροσκοπική κάμερα(στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού) η οποία θα διαβάζει τις εκφράσεις του συνομιλητή και θα τις αντιστοιχεί σε μια βάση δεδομένων. Εκεί θα συγκρίνεται με 24 δυνατές περιπτώσεις συναισθημάτων και θα ταυτοποιείται με την πιο όμοια από αυτές.
Ο χρήστης της συσκευής θα καταλαβαίνει το αποτέλεσμα του «σκαναρίσματος» μέσω μιας χρωματικής ένδειξης που θα

προβάλλεται μπροστά στα μάτια του. Η ένδειξη μοιάζει πολύ με φανάρι οδικής κυκλοφορίας. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει πως ο συνομιλητής βαριέται ή δεν περνάει καλά, το κίτρινο ότι η συζήτηση του περνά αδιάφορη και το πράσινο ότι είναι χαρούμενος.
Τα “Social X-Ray” βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, όμως το πρωτότυπο που δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή έχει δώσει πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα(64% επιτυχία).
Η εφεύρεση αυτή προοριζόταν αρχικά να χρησιμοποιηθεί από αυτιστικούς ανθρώπους ώστε να τους βοηθά στην επικοινωνία με τους γύρω τους. Παρόλα αυτά, μέσω των επιτυχημένων αποτελεσμάτων, οι ερευνητές έχουν συνειδητοποιήσει πως η χρησιμότητα των “social X-Ray” μπορεί να είναι πολύ πιο ευρεία.
techit.gr
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: