ΣΙΝΕ

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Τροφές που μας κάνουν πιο...γόνιμους

Μήπως φτάσατε σε αυτή την περίοδο της ζωής σας που αισθάνεστε ότι ήρθε η ώρα να προστεθεί στην οικογένειά σας άλλο ένα...μέλος; Αν ναι, τότε δείτε πώς μπορείτε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας μέσα από τη διατροφή σας.
Από τη στιγμή που μια σχέση σοβαρεύει, η ώρα που τα περισσότερα ζευγάρια επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί δεν αργεί πολύ. Τη σημερινή εποχή, όμως, τα προβλήματα γονιμότητας πληθαίνουν όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα η εγκυμοσύνη να αργεί να επιτευχθεί και η απογοήτευση να διογκώνεται, αποτελώντας κι αυτή έναν αρνητικό παράγοντα ψυχολογικής φύσεως στη σύλληψη. Παρ' όλ' αυτά, υπάρχουν τρόποι να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας,
εντάσσοντας στη διατροφή σας κάποιες τροφές που θα σας οδηγήσουν πιο εύκολα στην επίτευξη του στόχου σας: στην απόκτηση ενός παιδιού.
Ολική άλεση: προτιμήστε τη στην καθημερινότητά σας
Οι περισσότεροι αποφεύγουν τους υδατάνθρακες προκειμένου να μην πάρουν κιλά, στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι σωστές επιλογές. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες με τη μορφή του καστανού ρυζιού, της βρώμης, του ψωμιού ολικής άλεσης κ.ο.κ., για παράδειγμα, δεν έχουν κάποια αρνητική επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και της ινσουλίνης, όπως συμβαίνει με τους επεξεργασμένους. Αναπόφευκτα, οι τροφές που οδηγούν σε ισορροπία τον οργανισμό μας, όσον αφορά την ινσουλίνη, είναι ευνοϊκές και για τη γονιμότητα.
Πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης: δίνει... ώθηση στη γονιμότητα
Σε αντίθεση με την πρωτεΐνη που λαμβάνουμε από ζωικές πηγές όπως το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, η πρωτεΐνη που προέρχεται για παράδειγμα από αρακά, φασόλια, φιστίκια κ.ο.κ. έχει πολύ θετικές επιδράσεις στον τομέα της γονιμότητας. Τα φασόλια, μάλιστα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ο οποίος δρα επίσης θετικά στην περίπτωση που προσπαθείτε να κάνετε παιδί, γι' αυτό φροντίστε να καταναλώνετε γενικότερα όσπρια συστηματικά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε το κρέας από τη διατροφή σας.
Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα: η άγνωστη πλευρά τους
Σίγουρα δεν περιμένατε να δείτε μέσα στη λίστα αυτές τις τροφές, η αλήθεια είναι, όμως, ότι μια νέα μελέτη του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν πλήρες γάλα και τα υπόλοιπα πλήρη γαλακτοκομικά, παρουσίαζαν λιγότερα προβλήματα στην ωορρηξία τους σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν γαλακτοκομικά με χαμηλά ή 0% λιπαρά. Τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη γονιμότητα και καλό θα ήταν να λαμβάνετε μια μερίδα την ημέρα, προκειμένου να αυξήσετε τα οφέλη στον οργανισμό σας. Προσέξτε μόνο να μην το... παρακάνετε, γιατί η χοληστερίνη καραδοκεί.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: κάνουν καλό στην υγεία και στη γονιμότητα
Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά θεωρούνται σημαντικά τόσο για το σύνολο του οργανισμού μας, όσο και για την περίπτωση μελλοντικής εγκυμοσύνης. Επίσης, το φυλλικό οξύ που περιέχουν τα πορτοκάλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φράουλες κ.λπ., είναι απαραίτητο καθώς η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και μην ξεχνάτε το εξής: το βράσιμο των λαχανικών μειώνει την περιεκτικότητά τους στην απαραίτητη αυτή βιταμίνη, γι' αυτό καταναλώστε τα ωμά.
Καλά λιπαρά: μην τα φοβάστε
Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τα καλά λιπαρά και σίγουρα θα έχετε ακούσει κι εσείς για τα πλεονεκτήματά τους όσον αφορά την υγεία μας. Ποια είναι, όμως, τα καλά λιπαρά και τι μας προσφέρουν; Πρόκειται για τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, όπως και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν την ευαισθησία της ινσουλίνης και κατ' επέκταση ευνοούν τη γονιμότητα. Τα καλά λιπαρά θα τα βρείτε στα αβοκάντο, το σολομό, τις σαρδέλες, το σουσάμι, το λιναρόσπορο, τα καρύδια και αν αυξήσετε την κατανάλωση των παραπάνω, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις επεξεργασμένες τροφές με πολλά λιπαρά, ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά οξέα και κορεσμένα λίπη, θα κάνετε τη διατροφή σας πιο υγιεινή και θα στείλετε τη γονιμότητά σας στα... ύψη.
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να συνδυάσετε όλα τα παραπάνω και να απολαύσετε τα οφέλη τους, αλλά και να δώσετε έξτρα γεύση στα γεύματά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε αβοκάντο στο σολομό σας, αμύγδαλα στη βρόμη σας ή γιαούρτι στο καστανό ρύζι σας κι εκτός από τη γεύση που θα χαρίσετε στον ουρανίσκο σας, να φτάσετε ένα βήμα πιο κοντά στη... διεύρυνση της οικογένειας.
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: