ΣΙΝΕ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Greenpeace: η Nike και η Adidas προκαλούν μόλυνση σε ποταμούς

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace κατηγόρησε σήμερα τους προμηθευτές των κατασκευαστών αθλητικών ειδών Nike και Adidas ότι μολύνουν τα νερά των κινεζικών ποταμών, ρίχνοντας σε αυτά τοξικές χημικές ουσίες οι οποίες προκαλούν ορμονικά προβλήματα.
Οκτώ δείγματα που ελήφθησαν από την περιοχή όπου ρίχνουν τα απόβλητά τους τα δύο εργοστάσια στο δέλτα του Γιανγκτσέ και του ποταμού των Μαργαριταριών περιέχουν ένα "κοκτέιλ επικίνδυνων χημικών ουσιών", ανέφερε η Greenpeace, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χονγκ Κονγκ.
Σχεδόν 67 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, προμηθεύονται πόσιμο νερό από τον Γιανγκτσέ, τον
μεγαλύτερο ποταμό της Κίνας και τον ποταμό των Μαργαριταριών, σύμφωνα με την οργάνωση.
"Τα τεστ μας έδειξαν την παρουσία τοξικών χημικών ουσιών, που δεν έχουν θέση στο περιβάλλον. Καλούμε τις εταιρίες όπως η Adidas, η Nike και η Li Ning να πάρουν μέτρα" δήλωσε η Βιβιάν Γιάου, υπεύθυνη της οργάνωσης.
Η Li Ning είναι μία εταιρία ρούχων αθλητισμού, η οποία είναι πολύ δημοφιλής στην Κίνα.
Η Nike αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της Greenpeace, ενώ δεν βρέθηκε κάποιος υπεύθυνος από τα γραφεία της Adidas στο Χονγκ Κονγκ.
"Από όσο γνωρίζουμε, δεν συμβάλλουμε στη ρύπανση του δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ μέσω των εργοστασίων μας" ανέφερε η Nike, αρνούμενη την ύπαρξη των χημικών ουσιών.
Σύμφωνα με την Greenpeace, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, περιλαμβανομένης της νονυλφαινόλης, μπορεί να καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών, διαταράσσοντας την ορμονική ισορροπία του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: