ΣΙΝΕ

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Κύπρος: To βίντεο – ντοκουμέντο της τραγωδίας

Μία μόνο λέξη μπορεί να περιγράψει τις σκηνές που αποτυπώθηκαν σε αυτό το ερασιτεχνικό video το οποίο έφθασε από την Κύπρο.
Κόλαση. Λάμψεις, ο υπόκωφος κρότος από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις και κυρίως η αίσθηση της εξελισσόμενης καταστροφής. Εικόνες που θυμίζουν μαζικό βομβαρδισμό όπως στη Βαγδάτη.
Ο παρατηρητής αντιλαμβάνεται αμέσως το μέγεθος των εκρήξεων και το κακό που προκαλούν. Οι κάτοικοι του νησιού, οι παλαιότεροι που διατηρούν στην μνήμη τους τις χθεσινές εικόνες, ξύπνησαν με την αίσθηση ότι ζούν τις ημέρες του Ιουλίου του 1974 με την τουρκική εισβολή.
Οι εκρήξεις συνεχίζονται και μία κεντρική λάμψη, η φωτιά, μένει σταθερή. Τα βλήματα και οι ρουκέτες σκάνε ταυτόχρονα. Το φονικό υλικό είναι παγιδευμένο ανάμεσα στις λαμαρίνες των κοντέινερ. Η ισχύς των εκρήξεων πολλαπλασιάζεται. Οι καταστροφές επίσης. Μία, δύο, τρείς…. οκτώ… εννέα λάμψεις μετρά ο φακός της κάμερας που άρχισε να αποτυπώνει τα αποτελέσματα της φονικής έκρηξης μετά την πρώτη, την προειδοποιητική.
Συνολικά πάνω από 15 εκρήξεις συντάραξαν τα νότια παράλια της Κύπρου και μαζί όλη την κυπριακή κοινωνία. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν. Εξήντα ένας τραυματίστηκαν. Οι οικογένειες θρηνούν για τις απώλειες και μαζί ένα ολόκληρο νησί.
Το video αυτό απαντά στην υποκρισία και στον πολιτικό αμοραλισμό που συνόδευσαν τις δηλώσεις αρμοδίων και υπευθύνων για το «ακίνδυνο» τάχα φορτίο που μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση στο Μαρί. Η ισχύς και ο αριθμός των εκρήξεων καταδεικνύουν πως τα 98 κοντέινερ περιείχαν πολεμικό υλικό μεγάλης καταστροφικής δυνατότητας. Καταδεικνύουν επίσης πως δεν επρόκειτο για απλή συμπιεσμένη πυρίτιδα η οποία ανεφλέγη και στη συνέχεια εξερράγη. Αναμένοντας τα πορίσματα των ειδικών και κυρίως την κατάληξη του ανακριτικού έργου ελπίζουμε πως κάποια στιγμή η κυπριακή Δημοκρατία πληροφορηθεί το τι ακριβώς αντίκρυσαν οι Αμερικανοί στα τέλη του Ιανουαρίου 2009 κοντά στο λιμάνι του Σουέζ, όταν άνοιξαν τα κοντέινερ για να διενεργήσουν νηοψία.
Δείτε το video-ντοκουμέντο

Zougla

Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: