ΣΙΝΕ

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Η «Μάνα» με τα 1.000 ονόματα!!!

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για την κοίμηση της Θεοτόκου είναι η Τήνος από την οποία θα απουσιάσουν φέτος οι πολιτικοί αρχηγοί που επέλεξαν άλλες περιοχές της χώρας για να γιορτάσουν την σημερινή ημέρα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα βρίσκεται στην Πρέβεζα. Θα παρακολουθήσει την πανηγυρική θεία λειτουργία στην Παναγία των Ξένων και στη συνέχεια θα αναχωρήσει.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που παραθερίζει αυτές τις ημέρες στον νησί του Παπαδιαμάντη, το Σάββατο το απόγευμα παρέστη στον Εσπερινό και τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας και σήμερα θα παρακολουθήσει το «Πάσχα του καλοκαιριού» στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο.
Μαζί με τους ποντίους στο Βέρμιο θα γιορτάσει την σημερινή ημέρα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και θα παρακολουθήσει την θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα μεταβεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου.

Ξυπνούν μνήμες στην Τραπεζούντα
Χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα τελεστεί η θεία λειτουργία στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Χιλιάδες Πόντιοι έχουν συρρεύσει στην Τραπεζούντα για να συμμετάσχουν στο μεγάλο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου, στο Όρος Μελά.
Το πρωί, πρόκειται να τελεστεί θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην οποία θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.Δημήτριο.
Η θρησκευτική εορτή πλαισιώνεται από σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων οι οποίες διοργανώνονται για σήμερα το απόγευμα με την συμμετοχή Ποντιακών συλλόγων. Για δεύτερη χρονιά η θεία λειτουργία τελείται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη με επίσημη άδεια του τουρκικού κράτους.

Η «Μάνα» με τα 1.000 ονόματα
Μητέρα, προστάτιδα, τιμώμενη, ιερό πρόσωπο. Η Παναγία κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και στον σεβασμό των χριστιανών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ταπεινά ξωκλήσια. Την αποκαλούν Θεοτόκο, αλλά της έχουν δώσει και πολυάριθμα προσωνύμια. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είτε νησιωτική είτε ηπειρωτική, απαντώνται εφευρετικά και παράξενα ονόματα της Παναγίας.
Μπορεί, βέβαια, η Θεομήτωρ να έχει εκατοντάδες χαρακτηρισμούς, όμως σε κάθε ναό, μέσα στο ιερό, υπάρχει πάντα η Παναγία η Πλατυτέρα των Ουρανών, όπου «απεικονίζεται με τα χέρια ανοιχτά και στη μέση της βρίσκεται η μορφή του Χριστού», σημειώνει ο κ. Καριώτογλου.
Από τις πιο γνωστές Παναγίες, που πήραν το όνομά τους ανάλογα με τη γεωγραφική θέση ή την τοποθεσία που βρίσκονται οι αντίστοιχες εκκλησίες, είναι οι εξής: η Παναγία η Κανάλα στην Κύθνο, η Παναγία Σουμελά, η Παναγία η Λιμνιά στη Λίμνη Ευβοίας, η Παναγία Κύκκου στην Κύπρο, η Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα, η Παναγία η Αγιασώτισσα στην Αγιάσο του Ολύμπου και η Παναγία η Φοδελιώτισσα στο Φόδελε του Ηρακλείου Κρήτης.
Υπάρχουν, όμως, και άλλοι χαρακτηρισμοί που προσδιορίζουν το σημείο όπου βρίσκεται χτισμένος ο ναός, όπως: Παναγία Σπηλιανή, που βρίσκεται στο Πυθαγόρειο Σάμου αλλά και στη Νίσυρο, Παναγία Γκρεμιώτισσα που βρίσκεται στην Ίο, Παναγία Σαραντασκαλιώτισσα στον Μαραθόκαμπο Σάμου, Παναγία Θαλασσινή στην Άνδρο, που είναι χτισμένη σε βράχο μέσα στη θάλασσα, Παναγία η Κρεμαστή στην Ηλεία όπου η Μονή κρέμεται από έναν βράχο.
από Sourta - Ferta
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: