ΣΙΝΕ

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Βάσεις 2011 Πανελλήνιες: νέες εκτιμήσεις για ελεύθερη πτώση!!!

Τι λένε οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2011 των Πανελληνίων μετά την επεξεργασία των Μηχανογραφικών; Πώς θα κινηθούν οι βάσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδια;
Στην τελική ευθεία πριν από την ανακοίνωση των βάσεων 2011, η οποία αναμένεται το β’ 15ήμερο του Αυγούστου, όλα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων που συγκεντρώνουν την υπερβάλλουσα ζήτηση των υποψηφίων θα σημειώσουν φέτος αισθητή πτώση σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.
Τα υψηλόβαθμα τμήματα, όπως τα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά, νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά των δύο μεγάλων αστικών κέντρων και ακόμη περισσότερο της περιφέρειας θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους. Ιδιαίτερα τα ιατρικά, οδοντιατρικά και

φαρμακευτικά τμήματα αναμένεται να σημειώσουν αρκετά μεγάλη πτώση.
Ωστόσο, θα υπάρξει και άνοδος στις βάσεις 2011 στα κεντρικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικές βάσεις κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος.
Η πτώση των Αρχιτεκτονικών Σχολών που υφαίνεται από τους χαμηλότερους βαθμούς πρόσβασης στην κλίμακα 15-20 στα γενικά μαθήματα προφανώς θα φρεναριστεί λίγο από τις καλύτερες φετινές βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα.
Παράλληλα, και ορισμένα τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία, σημειώνοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους. Οι σχολές που απαιτούν τα ειδικά μαθήματα της Αρμονίας και του Ελέγχου Μουσικών Ικανοτήτων είναι δύσκολο να ρίξουν τις βάσεις εισαγωγής τους καθώς οι φετινοί υποψήφιοι έχουν καλύτερους βαθμούς πρόσβασης από τους περσινούς στα παραπάνω ειδικά μαθήματα. Στα πλαίσια αυτά αναμένεται ακόμη και άνοδος στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ενώ καθαρότερα φαίνεται η άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υπόλοιπων τριών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα). Στα τμήματα αυτά και ιδιαίτερα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου (Κέρκυρα) και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθήνας η άνοδος των βάσεων εισαγωγής μπορεί να είναι σημαντική.
Πτώση στις Βάσεις 2011 αναμένεται στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα ΜΜΕ (Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Αθήνας, Επικοινωνίας Μέσων & Πολιτισμού Παντείου και Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης) τα οποία φέτος προσφέρουν τις ίδιες θέσεις εισακτέων με πέρσι. Η πτώση πριμοδοτείται τόσο από τις χειρότερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στα γενικά μαθήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης (από όπου οδηγείται κάποιος στα τμήματα ΜΜΕ) στην κλίμακα 16-20, η οποία τροφοδοτεί με επιτυχόντες τα παραπάνω τμήματα. Παράλληλα και στο ειδικό μάθημα Αγγλικά (το οποίο επιλέγει η πλειονότητα των υποψηφίων για τα τμήματα ΜΜΕ) στην κλίμακα 12-20 οι φετινοί υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τους περσινούς.
Πτώση σημαντική αναμένεται στα δυο Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καθώς φέτος έχουμε χειρότερες επιδόσεις από πέρσι στη βαθμολογική κλίμακα 16-20 τόσο στα γενικά μαθήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης όσο και στο ειδικό μάθημα Αγγλικά.
Μικρότερη αλλά ορατή θα είναι η πτώση και στα δυο Τμήματα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Αντίθετα δεν αναμένεται πτώση στο Τμήμα Ισπανικής Φιλολογίας καθώς έχουμε και μείωση των θέσεων εισακτέων κατά περίπου 10% και καλύτερες βαθμολογίες τόσο στη βαθμολογική κλίμακα των γενικών μαθημάτων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που εξυπηρετεί την είσοδο στο τμήμα αυτό όσο και στο ειδικό μάθημα Ισπανικά.
Πάνω από 8.000 θέσεις σε δεκάδες ΤΕΙ θα ανοίξουν τις εισόδους τους σε υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια, ενώ αναμένεται ότι πάνω από 3.000 θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες.
Τα υψηλόβαθμα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά (Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών κ.λπ.), νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά τμήματα, των δυο μεγάλων αστικών κέντρων και ακόμη περισσότερο της περιφέρειας, θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους. Ιδιαίτερα τα ιατρικά, οδοντιατρικά και φαρμακευτικά τμήματα αναμένεται να τραβήξουν τις βάσεις τους από τα σύννεφα όπου είχαν ανέβει τα προηγούμενα χρόνια και να τις επαναφέρουν κοντύτερα στη γη.
Ωστόσο στη γενική εικόνα της πτώσης στις βάσεις Πανελληνίων 2011 θα υπάρχουν νησίδες ανόδου κυρίως στα κεντρικά τμήματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικά βάσεις εισαγωγής κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Είναι φανερό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από τα 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος. Παράλληλα, και ορισμένα τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία παρουσιάζοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.

fimes.gr 
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: