ΣΙΝΕ

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ποια μεγάλη ελληνική εφημερίδα ετοιμάζει 300 απολύσεις

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για την ιστορική εφημερίδα η οποία μετά από 36 χρόνια βρίσκεται στο κρισιμότερο ίσως σημείο της ιστορίας της.
Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συγκέντρωσης των εργαζόμενων της

Ελευθεροτυπίας, από τα πλέον επίσημα χείλη (τόσο από τον οικονομικό διευθυντή, όσο και από τη διευθύντρια του φύλλου) ομολογήθηκε ότι το φύλλο είναι ουσιαστικά ζημιογόνο εδώ και πολύ καιρό και ότι για να επιβιώσει απαιτείται η μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά τουλάχιστον 40%-50%.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα και με το business plan που έχει εκπονηθεί, αλλά όπως σημειώθηκε ουσιαστικά θα είναι ανενεργό έως ότου εγκριθεί το δάνειο- ότι πρέπει να απολυθεί περίπου το 30% του προσωπικού –περίπου οι 300 από τους 900 εργαζόμενους στην επιχείρηση σήμερα.
Με το δεδομένο ότι αυτοί θα είναι από τους πλέον υψηλόμισθους καθώς οι απολύσεις θα γίνουν με βασικό κριτήριο ποιοί βρίσκονται κοντά στη σύνταξη ή έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, εκτιμάται πως σε όσους μείνουν, σε αυτή τη φάση δεν θα τους ζητηθούν μεγάλες περικοπές στις αποδοχές τους.
Ολα τα παραπάνω ισχύουν εφόσον εγκριθεί και εκταμιευθεί το δάνειο το οποίο έχει ζητήσει η Χ.Κ. Τεγόπουλος από τις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξυγείανση των οικονομικών της. Αυτό τελικά θα γίνει γνωστό έως τα τέλη Αυγούστου.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισήμανε και ο οικονομικός της διευθυντής Αν. Πολυκανδριώτης, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Υπονοούσε σαφώς ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το κλείσιμο.
Ακόμη, ο κ. Πολυκανδριώτης επισήμανε ότι το σημερινό χρέος προς τις τράπεζες ανέρχεται στο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ και χαρακτήρισε απόρρητο το business plan που έχει εκπονηθεί. Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες το ύψος του νέου δανείου που έχει ζητηθεί προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Από τη δική της πλευρά η διευθύντρια του καθημερινού φύλλου Κύρα Αδάμ υπογράμμισε ότι “η εφημερίδα μπαίνει σε τυφώνα” και συμπλήρωσε ότι “οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τη σωτηρία της θα είναι επώδυνες”.
Οι εργαζόμενοι. Μετά την ενημέρωση οι εργαζόμενοι ομόφωνα εξέλεξαν επιτροπή (με συμμετοχή δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών) και απαιτούν όλα τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, τα οποία θα τα εξετάσουν με τη συμβολή νομικών και ορκωτών ελεγκτών, ώστε να διαμορφώσουν σε επόμενες συνελεύσεις τους τις θέσεις τους.
Απαιτούν επίσης να πληρωθούν τώρα όσοι συνάδελφοι έχουν πιεστικές ανάγκες και να δοθεί από την επιχείρηση ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής των μισθών. Σημειώνεται ότι στους εργαζόμενους έχει καταβληθεί το ένα δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και το επίδομα της άδειας.
Σε ότι αφορά τη μισθοδοσία από την πλευρά της επιχείρησης έγινε σαφές ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν όταν και εφόσον εκπληρωθούν άλλες πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις της εφημερίδας.

fimes.gr 
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: