ΣΙΝΕ

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Παναγία τής Τήνου...Η ελπίδα ενός ολόκληρου έθνους!!

Όταν μιλάμε για τη Τήνο αυτές τίς μέρες, η σκέψη μας πηγαίνει αυθόρμητα στην Παναγιά και στον επιβλητικό ναό της που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού. Ιδρύθηκε το 1823 και κτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σύμφωνα με το όραμα της Αγίας Πελαγίας....

Πρόκειται για ένα λαμπρό οικοδόμημα κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, το οποίο είναι το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους. Μπαίνοντας κανείς στο
ναό από την κεντρική πύλη, αντικρίζει στα αριστερά της εισόδου το εικονοστάσι, στο οποίο

φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι γεμάτη από αφιερώματα (τάματα) των πιστών, όπως εξάλλου και όλη η εκκλησία. Πολλά από αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα θαύματα της Παναγίας.
Το μαυσωλείο της Έλλης
Ακριβώς κάτω από τον κεντρικό ναό, βρίσκεται ο ναός της Ευρέσεως, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Ζωοδόχο Πηγή. Κοντά στην είσοδο του ναού της Ευρέσεως βρίσκεται και το Μαυσωλείο της «Έλλης». Πρόκειται για το εύδρομο που τορπιλίστηκε στο λιμάνι της Τήνου το 1940, από ιταλικό υποβρύχιο. Βρίσκονταν στο νησί για να αποδώσει τιμές στο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.

Η Παναγιά της Τήνου
Η εκκλησία της Μεγαλόχαρης με τα γύρω κτίσματα αποτελούν το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας, το οποίο έχει ευρύτερους κοινωνικούς και θρησκευτικούς στόχους και συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού. Τα βοηθητικά κτίρια της εκκλησίας φιλοξενούν: το μουσείο των Τηνίων Καλλιτεχνών, την Πινακοθήκη, την έκθεση με τα εκκλησιαστικά κειμήλια, το σκευοφυλάκιο, τα γραφεία των υπαλλήλων και το αρχείο του ιδρύματος της Ευαγγελίστριας.


krini-kalamaria 
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: