ΣΙΝΕ

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Έρχονται τα "έξυπνα" φανάρια στους κόμβους της Θεσσαλονίκης!

Σύστημα πληροφόρησης των οδηγών στους κόμβους των κεντρικών οδικών αρτηριών εντός πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης προτίθεται να εγκαταστήσει μέχρι το τέλος του έτους η διεύθυνση Τεχνικών Εργων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το σύστημα θα είναι ανάλογο με
εκείνο που λειτουργούσε μέχρι πρότινος στην εσωτερική περιφερειακή οδό και σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της φωτεινής σηματοδότησης αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και στη ρύθμιση της κυκλοφορίας ανάλογα με τους ημερήσιους και ωριαίους φόρτους.
Οπως τόνισε στον «Α» ο προϊστάμενος της διεύθυνσης, Ηλίας Τσαϊρίδης, «θα προχωρήσουμε σε νέες συμβάσεις για όλο το δίκτυο της πόλης, με την αντικατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών που λειτουργούν σήμερα και τη μετατροπή τους σε "έξυπνα φανάρια", ώστε να ρυθμίζουν την κυκλοφορία ενιαία και να επιτευχθεί καλύτερη ροή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας».
Οπως στην περιφερειακή
Το νέο σύστημα θα αντιγράψει στην ουσία εκείνο της περιφερειακής οδού, καθώς σε συγκεκριμένους κόμβους (θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα ποιοι θα είναι), εκτός της μετατροπής των σηματοδοτών σε «έξυπνους», θα τοποθετηθούν και πινακίδες μεταβαλλόμενων μηνυμάτων σχετικών με τους κυκλοφοριακούς φόρτους στους κεντρικούς οδικούς άξονες και με τις συνθήκες μετακινήσεων, ώστε οι οδηγοί να είναι σε θέση να επαναπροσδιορίζουν τα δρομολόγιά τους και τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουν στον προορισμό τους, επιλέγοντας τους δρόμους με τη μικρότερη κίνηση.
Σύμβαση για το σύστημα δεν υπάρχει ακόμη. Ομως το θέμα θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και, όπως είπε ο κ. Τσαϊρίδης, είναι δυνατό μέχρι το τέλος του έτους να μπει σε λειτουργία. «Υπάρχουν καθοριστικά σημεία στο πολεοδομικό συγκρότημα για την κυκλοφορία. Ειδικά οι κόμβοι είναι πολύ σημαντικοί για να βελτιώσουμε τις καθημερινές συνθήκες μετακίνησης των πολιτών. Σε στρατηγικά σημεία, εκτός της ρύθμισης των φωτεινών σηματοδοτών, θα τοποθετηθούν και ενημερωτικές πινακίδες», επισήμανε ο κ. Τσαϊρίδης.
Η συντήρηση
Ηδη στην αιρετή περιφέρεια έχουν περάσει οι αρμοδιότητες για τη συντήρηση και του εθνικού οδικού δικτύου των επτά περιφερειακών ενοτήτων (νομών) και παρέμειναν και οι αρμοδιότητες συντήρησης του επαρχιακού δικτύου, που ανήκε στις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.
Στη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών πιστεύουν πως πλέον θα υπάρχει άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις φθορών, ενώ ήδη στο εργοτάξιο της πρώην ΔΕΣΕ γίνεται καταγραφή μηχανημάτων και υλικών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός εν όψει των επεμβάσεων βελτίωσης και συντήρησης. Βάρος έχει δοθεί στην αποκατάσταση των ζητημάτων φωτισμού και σηματοδότησης στο περιαστικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης (περιφερειακή οδός, εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών) και στην ευρύτερη περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα οδικά έργα μέσω του ΕΣΠΑ είναι σε εξέλιξη, ενώ, όπως είπε ο κ. Τσαϊρίδης, ολοκληρώνονται πλέον και οι γέφυρες σε διάφορους νομούς, ώστε να αρχίσει η κυκλοφορία.
Οι συντηρήσεις θα επικεντρωθούν σε πρώτη φάση στα κατεστραμμένα στηθαία ασφαλείας, που είναι πολλά και ανά περιφερειακή ενότητα γίνεται καταγραφή.
agelioforos.gr
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: