ΣΙΝΕ

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Έγκυος στις διακοπές: Τι πρέπει να προσέξετε!!!

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι η ευτυχέστερη περίοδος στην ζωή μιας γυναίκας. Όταν, μάλιστα, συμπίπτει με τις καλοκαιρινές διακοπές τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα γιατί η έγκυος έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει εντελώς και να απολαύσει την θάλασσα –όχι όμως και τον ήλιο. Αυτή είναι η βασικότερη συμβουλή που δίνουν οι γυναικολόγοι εν όψει των διακοπών στις έγκυες. Δείτε, ωστόσο, τι άλλο θα πρέπει να προσέξει η έγκυος για να αποφύγει οποιονδήποτε κίνδυνο, όπως συμβουλεύει ο μαιευτήρας-χειρούργος γυναικολόγος κ. Χάρης Χηνιάδης.


Γενικά το καλοκαίρι
Η ζέστη και η έντονη ηλιοφάνεια μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Ο κ. Χηνιάδης, λοιπόν, συμβουλεύει κατ'αρχήν την έγκυο να περπατά και να κάνει δουλειές νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία είναι ακόμα σχετικά χαμηλή. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγει την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και σε ρύπους, ενώ όταν τελικά κυκλοφορήσει στον ήλιο καλό είναι να προτιμά τα λινά και βαμβακερά υφάσματα.

Σε περίπτωση καύσωνα ένας καλά κλιματιζόμενος χώρος είναι ιδανικό καταφύγιο, ενώ τα συχνά ντους δροσίζουν και ξεκουράζουν. Επίσης, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη καλό είναι η γυναίκα να ξεκουράζεται αρκετά, να έχει τα πόδια της ψηλά στο κρεβάτι (τοποθετώντας π.χ. μαξιλάρια από κάτω) και να κοιμάται τις μεσημεριανές ώρες.

Στην θάλασσα
Η κολύμβηση είναι μακράν η καλύτερη άσκηση και ένας τρόπος να νιώσετε ευεξία και χαλάρωση. Είτε πρόκειται να κολυμπήσετε στην θάλασσα είτε στην πισίνα, να είστε σίγουρες ότι είναι καθαρά. Βγαίνοντας, όμως, από την θάλασσα καλό είναι να αλλάξετε αμέσως μαγιό για να αποφύγετε κολπίτιδες και μυκητιάσεις και να παραμείνετε στην σκιά. Ο λόγος για τον οποίον πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη είναι βασικά επειδή το σώμα και το δέρμα σας είναι πολύ ευαίσθητο και υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσετε καφέ κηλίδες στο πρόσωπό σας ή να πάθετε κάποιο ηλιακό έγκαυμα –ακόμα κι αν, αυτονόητα, φοράτε αντηλιακό.

Στην ταβέρνα
Έτσι κι αλλιώς η έγκυος θα πρέπει να ενυδατώνεται συχνά με δροσερό νερό και χυμούς. Στην ταβέρνα καλό θα είναι να αποφεύγει τα αναψυκτικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και θερμίδων, καθώς και το αλκοόλ.

Ακόμα, χρειάζεται προσοχή στην μεγάλη κατανάλωση φαγητού και παγωτών, για την αποφυγή πρόσληψης σακχάρων, ενώ και το αλάτι θα πρέπει να είναι μειωμένο στα γεύματα. Ένα πολύ βαρύ γεύμα το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει στην έγκυο δυσφορία και καούρες.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον/την γυναικολόγο σας αν:
Έχετε συσπάσεις, αιμορραγία ή αυξημένα κολπικά υγρά
Δημιουργηθεί έντονο οίδημα στα άκρα ή/και στο πρόσωπο
Νιώσετε έντονο πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά, έχετε ξαφνικούς εμετούς και νιώσετε δυσφορία
Παρατηρήσετε διαταραχές στην όραση
Αισθανθείτε πίεση στη λεκάνη

Με την προϋπόθεση ότι διανύετε ομαλή εγκυμοσύνη και προσέχοντας τα… αυτονόητα, οι καλοκαιρινές διακοπές παρέα με την κοιλίτσα σας σίγουρα θα σας μείνουν αξέχαστες!
Έλενα Μπούλια
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: