ΣΙΝΕ

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Πλήθος κόσμου στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά

Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου ξεκίνησε στις 10:15 η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγία Σουμελά, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, στο όρος Μελά. Μαζί του συλλειτουργούν ο
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.
Παρίστανται οι Μητροπολίτες Δράμας Παύλος, Δημητριάδος Ιγνάτιος και Ιαροσλάβλ και Ροστόφ Παντελεήμων.
Ο Παναγιότατος, προσερχόμενος στη Μονή, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες από χιλιάδες πιστούς που βρίσκονται εκτός της Μονής και τους περίπου εξακόσιους πενήντα πιστούς στον περίβολό της.
Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, η οποία γίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά με άδεια του τουρκικού κράτους, πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο της Ιστορικής μονής, που έπαψε να λειτουργεί πριν από 89 χρόνια. Τη Θεία Λειτουργία καλύπτουν αρκετά τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, μεταξύ αυτών και το κρατικό. Πολυπληθής αλλά διακριτική είναι η παρουσία της αστυνομίας, σε όλο το δρόμο από την Τραπεζούντα έως και την Ιερά Μονή.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στην Τραπεζούντα Φεστιβάλ Ποντιακής Λύρας με τη συμβολική ονομασία «Η Λύρα ενώνει τους λαούς».
Στο φεστιβάλ, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας βουλευτή της Ρωσικής Δούμας Ιβάν Σαββίδη συμμετείχαν λυράρηδες και χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γεωργία και τη Ρωσία.
Το παρών στο φεστιβάλ, που διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα, έδωσαν ο πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και εκπρόσωποι του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας.
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: