ΣΙΝΕ

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Σεξ: πόσες φορές το κάνουμε;

Σας απασχολεί πόσες φορές κάνετε σεξ; Μάθετε πόσες φορές πιστεύουν οι σεξολόγοι ότι πρέπει το ζευγάρι να κάνει σεξ.
Όταν μια σχέση περάσει την πρώτη φάση του ενθουσιασμού, οι φορές που το ζευγάρι κάνει σεξ πέφτει. Και αυτό, αν και συμβαίνει στην πλειονότητα των ανθρώπων, δεν παύει να δημιουργεί σκέψεις και ερωτήματα: τι σημαίνει για τη σχέση; Ότι η φθορά ξεκίνησε; Ότι τα δύο μέλη της σχέσης δεν ενδιαφέρονται πια το ίδιο; Ή μήπως πως αυτό είναι η αρχή του τέλους;
Σε αυτό το σημείο όμως η σκέψη των ειδικών έρχεται να δώσει άλλο νόημα: αν είστε σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι με ό,τι συμβαίνει όταν βρίσκεστε στο κρεβάτι, γιατί σας απασχολεί το πόσο συχνά συμβαίνει; Φυσικά, δεν μιλάμε για ζευγάρια στα οποία η σεξουαλική ζωή είναι ανύπαρκτη. Εξάλλου, οι σεξολόγοι αναφέρουν πως δεν θεωρούν ότι υπάρχει σεξουαλική ζωή όταν η πράξη γίνεται λιγότερες από δέκα φορές το χρόνο.
Αν συγκρίνετε τη σεξουαλική ζωή που έχετε τώρα με εκείνη που είχατε στο ξεκίνημα της σχέσης (τότε που ανυπομονούσατε να συναντηθείτε, που τα Σαββατοκύριακα μένατε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι όλη μέρα, που όπου κι αν βρισκόσασταν αναζητούσατε ένα μέρος για να μείνετε μόνοι σας), τότε αδικείτε τον εαυτό σας. Το σεξ σε τέτοιο επίπεδο είναι εξαντλητικό.
Ακόμα κι αν αντέχετε μόνο με τέσσερις ώρες ύπνο για μερικές εβδομάδες ή ακόμα και μερικούς μήνες, αυτό δε σημαίνει πως το σεξ θα είναι για πάντα πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων σας. Το να βρίσκετε χρόνο και ενέργεια για να συναντήσετε τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή τις άλλες υποχρεώσεις σας δείχνει απλώς ότι έχετε και άλλα ενδιαφέροντα. Κι αν στα παραπάνω προσθέσετε και όλα εκείνα που φέρνει η ζωή, όπως το επαγγελματικό στρες, τα παιδιά και τις κοινωνικές υποχρεώσεις, τότε είναι φυσικό να κάνετε λιγότερο σεξ.
Σε έρευνα που διεξήχθη σε ζευγάρια που είναι μαζί πάνω από δύο χρόνια τα αποτελέσματα έδειξαν πως, ενώ θα ήθελαν να κάνουν σεξ περισσότερες φορές, δεδομένων των συνθηκών είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένα. Κάτι παρόμοιο έδειξε έρευνα του «Observer» πριν από μερικά χρόνια σε Βρετανούς που, αν και δήλωσαν πως μετά το γάμο η συχνότητα της σεξουαλικής πράξης έπεσε σε σχέση με την εργένικη ζωή τους, όμως είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα του σεξ που απολαμβάνουν. Τελικά, το συμπέρασμα είναι πως η ποσότητα δεν είναι το ζητούμενο.
Η γνώμη όλων όσοι ασχολούνται με το θέμα, σεξολόγοι, ψυχολόγοι αλλά και σύμβουλοι οικογενειακών σχέσεων, συμφωνούν σε ένα πράγμα: το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει επικοινωνία ο σημαντικό είναι να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι και να μπορεί να μιλήσει για ό,τι το απασχολεί. Αν και οι δύο δε νιώθουν δυστυχείς με αυτό που συμβαίνει, τότε η έλλειψη σεξ σε μια σχέση δεν είναι πρόβλημα. «Πολλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να ανησυχούν για την έλλειψη σεξ ή για το πόσο λίγο χρόνο αφιερώνουν σε αυτό» λέει ο ψυχολόγος.
«Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, γιατί δεν έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις από τους ίδιους και τους συντρόφους τους. Ολοι τείνουν να πιστεύουν πως, αν δεν κάνουν σεξ κάθε μέρα ή τουλάχιστον μέρα παρά μέρα, τότε κάτι πηγαίνει στραβά» εξηγεί. «Αν όμως και οι δύο σύντροφοι είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα και την ποσότητα του σεξ, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Αν ο ένας από τους δύο έχει πρόβλημα, τότε αυτό σημαίνει πως πρέπει να βελτιωθεί η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι αλλά και η επαφή. Κάθε σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της. Οταν όμως υπάρχει η διάθεση για δουλειά και το σεξ είναι προτεραιότητα, τότε δεν υπάρχει λόγος να υποθέτουμε ότι θα συμβεί το χειρότερο» μας ενθαρρύνει.
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: