ΣΙΝΕ

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ποιος κορυφαίος υπουργός ετοιμάζει υπόγεια εκλογές;

Ποιος κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ετοιμάζει μαζί με τραπεζίτες πρόωρες εκλογές; Ποιο είναι το σχέδιο τους και ποια η άποψη Παπανδρέου;

Ο Βενιζέλος εφαρμόζει το δικό του πολιτικό σχέδιο, που συμπίπτει σε ορισμένα σημεία με εκείνο του πρωθυπουργού, αλλά διαφωνεί στο κύριο: τις εκλογές για το ποιος θα νέμεται την εξουσία.
Ο Παπανδρέου είναι γνωστό ότι δεν θέλει με τίποτα τις εκλογές. Θα προσπαθήσει να τις αποφύγει και έχει σκεφτεί και ορισμένα κόλπα (δημοψήφισμα, πολιτειακές αλλαγές) για να τις αποφύγει.
Ο Βενιζέλος έχει ένα περισσότερο σύνθετο σχέδιο. Θέλει εκλογές για να χάσει ο Παπανδρέου και εργάζεται γι’ αυτές. Γι’ αυτό ζητά την «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου («να εκτιμήσουμε από κοινού με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα και επί τη βάση αυτών να αξιολογήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους», είπε). Θέλει να μπορεί τους επόμενους τέσσερις μήνες να έχει περιθώρια χειρισμών, ώστε αν χρειαστεί να γίνουν εκλογές.
Ο Βενιζέλος θεωρεί ότι αν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, ο ΓΑΠ θα πιστωθεί εκείνος την νίκη. Αν χάσει ο ΓΑΠ και ο Σαμαράς είναι αυτοδύναμος, τότε ο Βενιζέλος θα διεκδικήσει την κομματική ηγεσία.
Γι’ αυτό ο Βενιζέλος έχει προσεγγίσει τραπεζίτες και μηντιάρχες που προωθούν το σενάριο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΛΑΟΣ, Ντόρα. Ήδη κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, λένε ότι η συναίνεση που καταγράφηκε στην παιδεία, προοιωνίζεται και άλλες συναινέσεις.
Από την άλλη μεριά, σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι περισσότεροι τραπεζίτες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βλέπουν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους, αφού αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αυξήσουν τα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών τους.
Γι αυτό, απαιτούν από την κυβέρνηση και την τρόικα να τους σώσει για άλλη μια φορά, δίνοντας τους λεφτά.Τώρα δεν θα είναι εύκολο όμως. Γι’ αυτό και οι τραπεζίτες τα παίζουν όλα για όλα. Οι περισσότεροι επιθυμούν και επιδιώκουν εκλογές, εδώ και τώρα, όχι για να φύγει η κυβέρνηση, αλλά για να παγώσει η «κρατικοποίηση» των τραπεζών που πιστεύουν ότι σχεδιάζεται και να πάρουν δυο τρεις μήνες παράταση.
Στο ίδιο κλίμα τις τελευταίες μέρες φαίνεται να κινείται και το Mega, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον για τις τράπεζες δείχνει και ο Γ.Καρατζαφέρης, τόση που δεν δίστασε να τα βάλει και με την ΤτΕ.
fimes.gr

Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: