ΣΙΝΕ

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

«Αντίο ευρώ, αν η Ιταλία γίνει Ελλάδα»

«Αν η Ιταλία ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας, τότε η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει», δηλώνει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» ο Γερμανός διευθυντής του κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων Ντάνιελ Γκρος.
Ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι, αν
το πρόβλημα ήταν μόνο η Ελλάδα, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μετάδοση της κρίσης χρέους.
Επιπλέον, εκφράζει τη σιγουριά του για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τα υπεσχημένα. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, το ίδιο θα κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναφερόμενος στην ισχύουσα κατάσταση, ο Γκρος απορρίπτει τη λύση της αύξησης των αποθεματικών του EFSF. Όπως τονίζει, αν Ιταλία και Ισπανία δεν ενταχθούν στο μηχανισμό, τότε δεν θα μπορούν να εγγυηθούν γι' αυτόν και το βάρος θα κληθούν να το επωμιστούν η Γαλλία και η Γερμανία.
Ωστόσο, με δεδομένα τα εσχάτως διαπιστωθέντα προβλήματα στη γαλλική οικονομία (μηδενική ανάπτυξη, εκτόξευση CSD), θεωρείται πιθανό σε ένα τέτοιο σενάριο το Παρίσι να απολέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση του τριπλού Α. Μάλιστα, ο Ντάνιελ Γκρος δεν αποκλείει στο ίδιο πλαίσιο να χάσει το ΑΑΑ και η Γερμανία. Ως αντιπρόταση, προκρίνει τη στήριξη του EFSF από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: