ΣΙΝΕ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Αλλαγές στο ν/σ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση...

Με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, η υπουργός Παιδείας προχώρησε σε προσθήκες και νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σημαντικές αλλαγές θεωρούνται, η απόφαση να μη διακοπεί η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, ενώ οι νυν πρυτανικές αρχές θα

συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ως τις 31 Αυγούστου 2012.
Όσον αφορά τα ακαδημαϊκά συγγράμματα διευρύνεται ο ορισμός τους, ώστε να συμπεριλαμβάνουν εκτός των έντυπων βιβλίων, τα ηλεκτρονικά βιβλία και τις ακαδημαϊκές σημειώσεις σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Συνεχίζεται κανονικά η δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων χωρίς κάποιο χρονικό όριο.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα συνεργασίας και των ΤΕΙ με ερευνητικά κέντρα.
Σχετικά με τα νέα Συμβούλια των ΑΕΙ, η μόνη αλλαγή που πραγματοποιείται αφορά τη σύνθεση των μελών και συγκεκριμένα αυξάνεται κατά ένα ο αριθμός των εσωτερικών μελών (8 μέλη) με αντίστοιχη μείωση των εξωτερικών μελών (6 μέλη).
Οι νυν πρυτανικές αρχές συνεχίζουν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων και πάντως μέχρι τις 31 Αυγούστου 2012.
Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου θα γίνει αξιολόγηση της εφαρμογής του από Διεθνή Επιτροπή που θα οριστεί.
Μέσω του Οργανισμού του κάθε Ιδρύματος, θα οριστούν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες για τη διασφάλιση του αδιάβλητου όλων των εξεταστικών διαδικασιών των φοιτητών.
Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι “το σχέδιο για την αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει 80 άρθρα. Επί αυτών η Νέα Δημοκρατία, διά του εκπροσώπου της, κατέθεσε προτάσεις σε 9 σημεία. Σε όλα έχουν γίνει παρεμβάσεις και συνθέσεις, εκτός από δύο θέματα που είναι η εκλογή του Πρύτανη και του Κοσμήτορα. Δεν θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να ακυρώσουν τη συναίνεση”.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη νέα δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων στη Βουλή.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ψήφιση του. Την Τρίτη αναμένεται και παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Σημεία τριβής
Το ζήτημα του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ και της συγκρότησης των Συμβουλίων των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε ρόλο διοίκησης, με την συμμετοχή και εξωπανεπιστημιακών προσώπων, αναδεικνύονται κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την ανώτατη παιδεία.
Κατά το ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο εξασφαλίζει "πραγματική αυτοδιοίκηση" με ξεχωριστό Οργανισμό σε κάθε Ίδρυμα - ενώ επίσης σημαντική μεταρρύθμιση συνιστά η θεσμοθέτηση των χορηγιών, η "διεθνοποίηση" των σπουδών, τα άτοκα φοιτητικά δάνεια, η κατάργηση του ασύλου υπό την παρούσα του μορφή κ.ά.
Η Νέα Δημοκρατία, ζήτησε δια του εισηγητή της, Άρη Σπηλιωτόπουλου, "εθνική συνεννόηση έστω και την ύστατη στιγμή", προκειμένου να θωρακιστεί το νομοσχέδιο απέναντι σε αμφισβητήσεις συνταγματικής φύσεως και "εύλογες αντιδράσεις", αντιπροτείνοντας τον περιορισμό των Συμβουλίων σε καθήκοντα ελέγχου και εποπτείας, αλλά όχι ουσιαστικής διοίκησης.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, αξιώνοντας ακόμη τολμηρότερη σύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ με την αξιολόγηση του έργου τους, ενώ αναφανδόν κατά τάχθηκαν τα κόμματα της Αριστεράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε και την διαμαρτυρία 1000 καθηγητών απ’ όλο τον κόσμο κατά του νομοσχεδίου (προκαλώντας την απάντηση της υπουργού), ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για «πανεπιστήμιο παράρτημα των μονοπωλίων», υπενθυμίζοντας και τις επιπτώσεις παρόμοιων νομοθετημάτων στην Γερμανία.
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: