ΣΙΝΕ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Greenpeace: Τοξικές ουσίες σε ρούχα 14 εταιρειών!

Ίχνη τοξικών ουσιών εντοπίστηκαν σε προϊόντα 14 μεγάλων εταιρειών παραγωγής ρούχων, σύμφωνα με την έκθεση «Dirty Laundry 2» της Greenpeace
Συγκεκριμένα η Οργάνωση αγόρασε σε 18 διαφορετικές χώρες δείγματα ρούχων των εν λόγω εταιρειών, τα οποία παράγονται στην
Κίνα, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες και άρχισε τη διαδικασία ελέγχου τους.
Όπως έγινε γνωστό, κατά τους ελέγχους που έγιναν, στα 2/3 των ενδυμάτων εντοπίστηκαν αιθοξυλεστέρες της νονυφαινόλης (ΝΡΕ - χημικά προϊόντα που συχνά χρησιμοποιούνται ως απορρυπαντικά στη βιομηχανία και στην παραγωγή υφασμάτων, συνθετικών και μη. Όταν αποσυντίθενται, παράγεται νονυφαινόλη, ένα ιδιαίτερα τοξικό υποπροϊόν.
«Η νονυφαινόλη προκαλεί ορμονικές διαταραχές», υπογράμμισε εκπρόσωπος της Greenpeace κατά την παρουσίαση της έκθεσης Dirty Laundry 2, λέγοντας ότι μπορεί να μολύνει την τροφική αλυσίδα και όταν βρεθεί εντός του οργανισμού να αποτελέσει απειλή για τη γονιμότητα, το αναπαραγωγικό σύστημα, ακόμα και την ανάπτυξη.
«Δεν είναι απειλή μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες κατασκευάζονται τα υφάσματα, αλλά και στις χώρες που πωλούνται τα ρούχα αυτά λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ΝΡΕ που διαρρέουν όταν πλένονται τα συγκεκριμένα ρούχα», πρόσθεσε η ίδια.
Τον περασμένο μήνα η Greenpeace δημοσιοποίησε έκθεση με τίτλο "Dirty Laundry" στην οποία αποκαλύπτει πως ορισμένες μεγάλες φίρμες μολύνουν τα νερά ποταμών στην Κίνα με τα χημικά τους απόβλητα.
Μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης, οι εταιρείες Puma και Nike δεσμεύτηκαν να αποκλείσουν κάθε χημική τοξική ουσία από την παραγωγική τους διαδικασία από σήμερα ως το 2020. Η Adidas δεν δέχτηκε να δεσμευτεί σε μια ανάλογη κίνηση, διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Greenpeace.
Seleo.gr 
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: