ΣΙΝΕ

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Από τα Γρεβενά στο φεγγάρι...(video)

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος ήταν η αφορμή και για μια ακόμη χρονιά, την πέμπτη συνεχή, οι φίλοι της ουράνιας παρατήρησης να βρεθούν στα Γρεβενά για μια... περιήγηση στις γειτονιές του ουρανού.
Η 5η αστρογιορτή διοργανώθηκε από το

δήμο Γρεβενών στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του δήμου και περιλάμβανε πλήθος εκδηλώσεων....Η βραδιά ξεκίνησε με παράσταση θεάτρου σκιών και ακολουθησε ξενάγηση μέσω του τηλεσκοπίου από ερασιτέχνες αστρονόμους της ομάδας του Όρλιακα στις θάλασσες, τους κρατήρες και τις οροσειρές της Σελήνης. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ο καθηγητής Αθανάσιος Οικονόμου, ερευνητής της ΝΑΣΑ, αναφέρθηκε στις περιοχές της Σελήνης όπου προσεδαφίστηκαν επανδρωμένες και μη αποστολές, ενώ η Σελήνη προβάλλονταν μέσω τηλεσκοπίου επί οθόνης (προτζέκτορα).

Τη βραδιά επένδυσε μουσικά με τραγούδια με αστρονομικές αναφορές η Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού, την οποία συνόδευε στο πιάνο ο Γιώργος Λουτσέτης.
«Τα Γρεβενά έχουν εξελιχθεί σε επίκεντρο των παρατηρήσεων του ουρανού. Η περιοχή μας είναι η πιο σκοτεινή, δηλαδή με τη χαμηλότερη φωτορρύπανση σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη και με τη δημιουργία του αστρονομικού κέντρου στο όρος Ορλιακας, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, πιστεύουμε ότι από το 2013 θα δημιουργηθούν νέες δυνατότητες και προοπτικές για την αστρονομία», σημείωσε ο δήμαρχος Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης.
greveniotis.gr
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: