ΣΙΝΕ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Από ψιλό κόσκινο 180.000 συντάξεις αναπηρίας!

Από ψιλό κόσκινο περνούν 180.000 συντάξεις αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Ο έλεγχος αυτός θα γίνει παράλληλα με τον έλεγχο στα επιδόματα που παίρνουν περίπου 600.000 άτομα από το υπουργείο Υγείας. Με τον Ν. 3863/2010 επήλθε ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης και προσδιορισμού της αναπηρίας, με σκοπό τη διαφάνεια και τη διασφάλιση της αμεροληψίας κατά την κρίση της αναπηρίας. Ο νόμος αυτός προβλέπει τη δημιουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και τη θέσπιση ενιαίου τρόπου πιστοποίησης της αναπηρίας για τους ασφαλισμένους όλων των
φορέων κοινωνικής ασφάλισης, πλην των στρατιωτικών, καθώς και για τους ανασφάλιστους.
Με βάση τα στοιχεία του 2010, στο ΙΚΑ έχουν καταγραφεί 135.702 συνταξιούχοι αναπηρίας (ποσοστό 11,7%), στον ΟΓΑ αντίστοιχα 126.152 (ποσοστό 16,58%) και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) 32.595 (ποσοστό 10,06%). Στόχος είναι μέχρι το 2015 να έχουν φτάσει τα ποσοστά στο ΙΚΑ στο 9%, στον ΟΓΑ στο 12% και στον ΟΑΕΕ στο 8%. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αναπηρικές συντάξεις αποτελούν το 7%-11% του συνόλου των συντάξεων.
Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης - εκτός από τις αναπηρικές συντάξεις - υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηροι που λαμβάνουν άλλες παροχές από διάφορους φορείς αρμοδιότητας όχι μόνο του υπουργείου Εργασίας αλλά και άλλων υπουργείων. Οι παροχές αυτές είναι επιδόματα ή διάφορες οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και διευκολύνσεις που αφορούν ειδικά τα άτομα με αναπηρία.
Εχουμε καταγράψει - πρόσθεσε ο κ. Κουτρουμάνης - 38 διαφορετικά επιδόματα για 17 κατηγορίες αναπηρίας. Πέρα από τα επιδόματα έχουμε, με προϋπόθεση την αναπηρία, διάφορα ωφελήματα όπως φοροαπαλλαγές, ειδικό καθεστώς για πρόσληψη στο Δημόσιο, αφορολόγητο αυτοκίνητο, δωρεάν εισιτήριο κ.λπ. Με το νέο καθεστώς δημιουργούμε Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, κατέληξε ο κ. Κουτρουμάνης.
ΤΑ ΝΕΑ
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: