ΣΙΝΕ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ενιαίο μισθολόγιο: ποιοι θα υποστούν μείωση μισθών 40%

Νέα δεδομένα έρχονται για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα. Ποιες οι μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ;
Με επέκταση των αρχών του ενιαίου μισθολογίου και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προσανατολίζεται η κυβέρνηση να μειώσει τις

δημόσιες δαπάνες. Υπό την πίεση των εκπροσώπων της τρόικας, 160.000 εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και δημοτικές επιχειρήσεις αναμένεται να δουν τις αποδοχές τους μειωμένες ακόμα και κατά 40% σε βάθος πενταετίας.
Περικοπές αποδοχών που θα φτάσουν μέχρι και το 40% σε βάθος πενταετίας στις αποδοχές των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα επέλθουν με την εφαρμογή των αρχών του ενιαίου μισθολογίου που ολοκληρώνει η κυβέρνηση για τον «στενό» δημόσιο τομέα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής προχτές, δήλωσε για πρώτη φορά επισήμως ότι η κυβέρνηση εξετάζει το μισθολογικό καθεστώς όχι μόνο στον «στενό» αλλά και στις Δέκο με στόχο να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις της τρόικας για μείωση των δαπανών και κυρίως του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο οδηγεί την κυβέρνηση στη λύση της προσαρμογής των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτές του στενού δημόσιου τομέα, προκειμένου να εξοικονομήσει 200 εκατ. ευρώ για το 2011.
Το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΑΕ), συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών επιχειρήσεων και των εισηγμένων εταιρειών που συμμετέχει το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ.) ξεπερνά τους 160.000 εργαζόμενους, χωρίς όμως να υπάρχουν επίσημα στοιχεία αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι εργαζόμενοι στις Δέκο υψηλότερες αμοιβές κατά 20-57% απ’ αυτές των συναδέλφων τους στα υπουργεία, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για σταδιακή προσαρμογή των αποδοχών σε βάθος 5ετίας με στόχο να μην υποστούν οικονομική καθίζηση οι απολαβές των εργαζομένων.
fimes.gr

Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: