ΣΙΝΕ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Αν δεν πάρουμε την 6η δόση τι θα γίνει; Plan B!

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η καταβολή μισθών και συντάξεων τον Οκτώβριο, όσο καθυστερεί η έλευση της τρόικας και συνακόλουθα η έγκριση της έκτης δόσης του δανείου, κάνοντας το υπουργείο Οικονομικών να σκέφτεται την προσωρινή «αξιοποίηση» εσόδων από αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να μην
κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών.
Χθες η Κομισιόν έκανε και επισήμως γνωστό πως δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα στο Eurogroup της 3ης Οκτωβρίου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως είναι άγνωστο το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιοργκ Ασμουσεν σημείωνε με νόημα πως η δόση δεν θα δοθεί εάν η εισήγηση της τρόικας δεν είναι θετική.
Παρά τις δεδομένες, όπως φαίνεται, καθυστερήσεις στην εκταμίευση της έκτης δόσης, κοινοτικές πηγές έλεγαν πως στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα 8 δισ. ευρώ δεν προορίζονται για την εκπλήρωση δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, αλλά για κάλυψη εσωτερικών αναγκών. Ως εκ τούτου, έλεγαν, δεν υπάρχει φόβος για μια αιφνιδιαστική χρεοκοπία της Ελλάδας επειδή δεν θα έχει πάρει την έκτη δόση.
Πράγματι, το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για λήξεις ομολόγων είναι μηδενικές, επομένως δεν υπάρχει ζήτημα στάσης πληρωμών προς το εξωτερικό. Υπάρχει όμως σαφές ταμειακό πρόβλημα στο εσωτερικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν υποχωρήσει κάτω από το όριο ασφαλείας του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εγκρίνει καμία πληρωμή πέραν των απολύτως απαραίτητων.
Από τις 12 Οκτωβρίου, όμως, αρχίζουν να τρέχουν οι - θεωρούμενες μέχρι σήμερα - ανελαστικές υποχρεώσεις πληρωμής μισθών και συντάξεων. Στις 12 Οκτωβρίου θα πρέπει να αποδεσμευθούν 700 εκατ. ευρώ για μισθούς, στις 21 Οκτωβρίου 450 εκατ. ευρώ για συντάξεις και στις 26 Οκτωβρίου επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για μισθούς, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό στα 1,650 δισ. ευρώ.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων ακόμα και αν καθυστερήσει δραματικά η εκταμίευση της έκτης δόσης «δείχνοντας» τα προσδοκώμενα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά προκειμένου να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες.
ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι εάν η τρόικα θελήσει να κάνει ακόμα πιο… δύσκολη τη ζωή του οικονομικού επιτελείου, θα μπορούσε να μπλοκάρει την - έστω και προσωρινή - χρήση κεφαλαίων από αποκρατικοποιήσεις, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου ορίζεται ρητά ότι τα χρήματα από αποκρατικοποιήσεις μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό και προορίζονται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Σε αυτή την περίπτωση - και εφόσον η δόση εξακολουθεί να μην έρχεται - ουδείς μπορεί να αποκλείσει προβλήματα ακόμα και στην πληρωμή μισθών και συντάξεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση για ετεροχρονισμό των πληρωμών μισθών και συντάξεων του Δημοσίου κατά ένα δεκαπενθήμερο, καθώς σήμερα προκαταβάλλονται. Στις 13 κάθε μήνα προκαταβάλλονται οι αμοιβές για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα και στις 27 προκαταβάλλονται οι αμοιβές για το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα...
ΤΑ ΝΕΑ
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: