ΣΙΝΕ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ο «Ομηρος» έπιασε δουλειά παρά τις τουρκικές απειλές!!!

Ιστορική χαρακτηρίζει η Κύπρος την έναρξη των γεωτρήσεων στο «Οικόπεδο 12».
Για ιστορική ημέρα μιλά ο πολιτικός κόσμος στην Κύπρο, ενώ ο απλός κόσμος μάλλον δεν μπορεί να το πιστέψει, αλλά το γεγονός είναι ένα: το γεωτρύπανο της πλατφόρμας που φέρει το όνομα «Ομηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Εnergy άρχισε από χθες να τρυπά στο «Οικόπεδο 12», που και αυτό φέρει την ονομασία «Αφροδίτη», κι αν όλα πάνε καλά η Κύπρος μπαίνει πολύ σύντομα στον
παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη.
Η Αγκυρα, παρά τις διαδοχικές κραυγές της, παρακολουθεί το γεγονός που ανοίγει την πόρτα μιας νέας εποχής στην Κύπρο συνεχίζοντας τη ρητορική των απειλών ανήμπορη μάλλον να το εμποδίσει. Ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική η κυβέρνηση Ερντογάν εκτόξευσε στην αρχή μια «δέσμη απειλών»(περιλαμβανομένου και του «θερμού επεισοδίου») ώστε να μη γνωρίζει κανείς ποια απειλή μπορεί να υλοποιηθεί. Με την πάροδο των ημερών το σκηνικό άρχισε να ξεκαθαρίζει. Το «θερμό επεισόδιο» ξεθώριασε. Η κυπριακή κυβέρνηση είχε εξάλλου αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να παρενοχληθεί η αμερικανική εταιρεία Noble στο έργο της. Πολεμικά πλοία και αεροσκάφη βεβαίως έστειλε η Τουρκία στην περιοχή, ωστόσο, άλλο είναι ότι «θα βγάλουμε τον στόλο» και άλλο δυο τρία σκάφη να παρακολουθούν εκ του μακρόθεν και από την επιτρεπόμενη απόσταση τις κινήσεις της αμερικανικής πλατφόρμας.
Δεν είναι όμως μόνο τουρκικά πολεμικά στην περιοχή, είναι και ισραηλινά, πιο κοντά στην πλατφόρμα, ενώ πετούν μη επανδρωμένα ισραηλινά Heron καταγράφοντας και την πιο μικρή κίνηση. Εχουν να προστατέψουν και αυτοί δικά τους συμφέροντα. Η ισραηλινή Delek συμμετέχει με 15% στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της Noble, η οποία, ως γνωστόν, κάνει την ίδια δουλειά και στα «οικόπεδα» του Ισραήλ και στο περίφημο «Λεβιάθαν».
Επομένως το εύρος των «αντιποίνων» που υποσχέθηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου περιορίζεται σε δύο κινήσεις, που όμως δεν είναι χωρίς σημασία.
Πρώτον, η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα αρχίσουν τις δικές τους έρευνες και γεωτρήσεις βόρεια της Πάφου σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας, αφού καθορίσουν την «υφαλοκρηπίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», η οποία, όμως θα είναι υφαλοκρηπίδα μη αναγνωρισμένου κράτους. «Οι έρευνες της Τουρκίας θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, ίσως και εντός της εβδομάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη όπου θα λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «η Νότια Κύπρος με το Ισραήλ και μάλιστα με την Ελλάδα έχουν ανακοινώσει αποκλειστική οικονομική ζώνη, κι εμείς έχουμε κάνει το ίδιο βήμα με την ΤΔΒΚ»,σημειώνοντας ότι ήδη οι τουρκικές φρεγάτες και η πολεμική αεροπορία της χώρας ελέγχουν συνεχώς την περιοχή. «Αυτή η αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι αμφισβητούμενη. Εμείς τους είχαμε πει ότι δεν είναι σωστό να κάνουν τέτοιο βήμα σε μια αμφισβητούμενη περιοχή. Νομίζω ότι και οι δικές μας εργασίες μπορούν να αρχίσουν εκεί», κατέληξε.
Δεύτερον, οποιαδήποτε προοπτική συμφωνίας στις απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού - αν υποτεθεί ότι υπήρχε - εξασθενεί. Περί αυτού οι τούρκοι επίσημοι δεν αφήνουν περιθώρια. Χρεώνουν μάλιστα στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι με την έναρξη των γεωτρήσεων έκανε «επιλογή δύο κρατών στην Κύπρο».
Υπάρχει όμως κι ένα τρίτο σημείο. Η Αγκυρα είχε εξαγγείλει νωρίτερα ότι θα παγώσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις εάν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιούλιο του 2012. Επαναφέρει την απειλή τώρα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση μετά τα πολλά λόγια έχει ανάγκη να παρουσιάσει συγκεκριμένες αντιδράσεις για εσωτερική κατανάλωση. Κατά τη γνώμη έμπειρων διπλωματών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος έντασης.
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: