ΣΙΝΕ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τα κίτρινα σημάδια στα βλέφαρα προειδοποιούν για έμφραγμα!

Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ξανθελάσματα, όπως είναι γνωστές οι κίτρινες πλάκες, αποτελούν ένδειξη αυξημένου κινδύνου για καρδιακή ανακοπή ή άλλα καρδιολογικά προβλήματα.
Τα εν λόγω σημάδια, τα οποία συνήθως εμφανίζονται πάνω στα βλέφαρα ή γύρω από αυτά, προκαλούνται από την υψηλή χοληστερόλη. Οπως έδειξαν τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, τα άτομα που τα διαθέτουν διατρέχουν 48% υψηλότερο κίνδυνο να
πάθουν έμφραγμα.
Στο πλαίσιο της έρευνας, επιστήμονες από το νοσοκομείο Χέρλεβ της Δανίας ξεκίνησαν τη δεκαετία του '70 την ιατρική παρακολούθηση 12.745 ατόμων. Το 4,4% εξ αυτών είχε ήδη παρουσιάσει ξανθελάσματα.
Τριάντα χρόνια μετά, διαπιστώθηκε ότι από τους εθελοντές οι 1.872 υπέστησαν έμφραγμα, οι 3.699 παρουσίασαν καρδιαγγειακές παθήσεις και οι 8.507 πέθαναν. Οπως προέκυψε όμως από τα ευρήματα, όσοι είχαν κίτρινα σημάδια στα βλέφαρά τους ήταν εκείνοι που είχαν περισσότερες πιθανότητες για καρδιακή ανακοπή.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών φαίνεται ότι οι ασθενείς με ξανθελάσματα πιθανότατα αποθηκεύουν περισσότερη χοληστερόλη στο σώμα τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ευκολότερα στην αρτηριοσκλήρυνση, συνεπώς και στο έμφραγμα.
Με τη βοήθεια των νέων δεδομένων οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μπορούν να κάνουν εγκαίρως διάγνωση της ασθένειας σε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Στο μεταξύ, παροτρύνουν όσους παρουσιάζουν ξανθελάσματα να απευθύνονται όχι μόνο σε δερματολόγο ή αισθητικό, αλλά και στον καρδιολόγο.
Espressonews.gr
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: