ΣΙΝΕ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Βάλια Κάλντα!

«Να αυξήσουμε την ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος»!!!
Προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και τη σημασία της φύσης δήλωσε ότι είναι ανάγκη να στραφούμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, από τον εθνικό δρυμό Βάλια Κάλντα τον οποίον επισκέφθηκε το Σάββατο το απόγευμα.
Ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης εθνικών δρυμών Αώου Βίκου και Πίνδου (Πάρκο Β. Πίνδου) Στέργιος Βέργος ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα μεγέθη, τη χλωρίδα και την πανίδα του εθνικού δρυμού και του κοινοποίησε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα να τον ανακηρύξει Επίτιμο Πρόεδρο του, παραδίδοντας το σχετικό έγγραφο και μια πλακέτα για την προσφορά του.
«Είναι τιμή μου. Είμαι συγκινημένος και ευχαριστημένος» δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος.
Η Βάλια Κάλντα, βλάχικο ιδίωμα που σημαίνει «Ζεστή Κοιλάδα», καταλαμβάνει μία έκταση 69.000 στρεμμάτων. Διαρρέεται από το «αρκουδόρεμα» που τροφοδοτεί τον Αώο Ποταμό και είναι μαζί με τον Βοϊδομμάτη από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ελλάδας. Διαθέτει σπάνια χλωρίδα και μοναδικά είδη πανίδας.
Η Βάλια Κάλντα είναι το φυσικό καταφύγιο άγριων ζώων, όπως η καφέ αρκούδα, ελάφια, ζαρκάδια, λαγοί, κ.α. Στις δύο λίμνες της, αποτέλεσμα γεωλογικών δραστηριοτήτων εκατομμυρίων χρόνων πριν, σε υψόμετρο πάνω από χίλια εννιακόσια μέτρα, φιλοξενείται κι ένα είδος τρίτωνα (αμφιβίου), ενώ στα ποτάμια και τα ρυάκια ζουν σπάνια είδη βατράχου, βίδρες και πέστροφες. Απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι και το ψάρεμα.
Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: