ΣΙΝΕ

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Φωτόπουλος: Μην πληρώσετε το τέλος ακινήτων!

Να μην πληρώσουν το τέλος ακινήτων που θα συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος κάλεσε τους καταναλωτές ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα εμποδίσουν την έκδοση, αποστολή και είσπραξη του τέλους, όπως και τη διακοπή ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν το πληρώσουν.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Φωτόπουλος ανακοίνωσε ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της νομιμότητας του έκτακτου τέλους και κάλεσε τους καταναλωτές να μην το πληρώσουν, σημειώνοντας ότι στο
συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ δεν προβλέπεται ότι η επιχείρηση θα εισπράττει φόρους.
Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Φωτόπουλος παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν την εντυπωσιακή αύξηση των εντολών διακοπής ρεύματος και των διακοπών που υλοποιήθηκαν σε καταναλωτές οι οποίοι αδυνατούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο κ. Φωτόπουλος έκανε λόγο για εκβιασμό των καταναλωτών μέσω της ΔΕΗ, με την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης και ανέφερε ότι η ΓΕΝΟΠ:
- Θα εμποδίσει με κάθε τρόπο και μέσο την επεξεργασία, έκδοση και αποστολή του ειδικού τέλους στους καταναλωτές.
- Θα εμποδίσει την έκδοση εντολών διακοπής για όσους δεν πληρώσουν το τέλος.
- Θα εμποδίσει και την εκτέλεση της διακοπής ρεύματος, από τεχνικούς της ΔΕΗ ή εργολάβων.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις όσοι εργαζόμενοι δεν εφαρμόσουν τη νομοθεσία, ο κ. Φωτόπουλος απάντησε: «Ας μας απολύσουν. Οι νόμοι φτιάχνονται για να υπηρετούν τον πολίτη».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011 έχουν εκδοθεί 909.872 εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για συνολική οφειλή που ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι 909.000 καταναλωτές καθυστερούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό, καθώς για τον ίδιο καταναλωτή μπορεί να έχουν εκδοθεί περισσότερες από μία εντολές διακοπής.
Πάντως οι εντολές είναι αυξημένες κατά 23% σε σχέση με το 8μηνο του 2010, ενώ από τις 909.000 εντολές εκτελέσθηκαν οι 174.926 (+6,2% από πέρυσι), καθώς οι υπόλοιποι πλήρωσαν το χρέος για να μην τους κοπεί το ρεύμα.
Τέλος, από όσους έγινε διακοπή λόγω χρέους οι 114.582 πλήρωσαν και έκαναν επανασύνδεση. Οι υπόλοιποι 60.344 σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ (στους οποίους περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που έκλεισαν) ζουν στο σκοτάδι. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι προβλέψεις στον ισολογισμό της ΔΕΗ για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν από 226 εκατ. το 2009 σε 413 εκατ. το 2010 και 474 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
Ο κ. Φωτόπουλος τάχθηκε, όπως είπε, κατά της γενίκευσης του τέλους και της επιβολής του χωρίς διακρίσεις και όχι κατά της φορολόγησης των εχόντων. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο, αν ευοδωθεί ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ και δεν εισπραχθεί το τέλος ακινήτων, να μην εισπράξει η χώρα την επόμενη δόση και να υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ζήτησε να μην τίθενται εκβιαστικά διλήμματα σε όσους αντιστέκονται.
«Εκείνοι που εκβιάζουν για την επόμενη δόση, μας είπαν ότι θα βγούμε από την κρίση το 2012, ότι τα μέτρα που πήραν ήταν αρκετά και ότι η χώρα θα έβγαινε στις αγορές. Ας κοιτάξουν να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές» είπε.


Δηλώσεις Φωτόπουλου - Τσίπρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΓΕΝΟΠ συμφώνησαν ότι «τέτοια σκληρά μέτρα μόνο οικονομικοί δολοφόνοι και οικονομικοί τρομοκράτες μπορούν να πάρουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι το νέο χαράτσι ακίνητης περιουσίας, το οποίο περνάνε στη ΔΕΗ, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε φοροεισπράκτορες και τιμωρούς, είναι αντισυνταγματικό, γιατί αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, σε μία βασική αρχή του Συντάγματος, ότι ο καθένας πρέπει να φορολογείται με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, συμφωνήθηκε, επίσης, ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία κοινωνική ασπίδα προστασίας σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν και υπογράμμισε: «Μας ρωτάνε, θα στηρίξετε, θα υποκινήσετε ένα κίνημα ανυπακοής; Δεν έχει νόημα να το στηρίξουμε και να το υποκινήσουμε. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Όποιος δεν έχει, είτε του πούμε πλήρωσε, είτε δεν του το πούμε, δεν θα πληρώσει» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Μη διανοηθούν, μην τολμήσουν να βυθίσουν στο σκοτάδι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά φτωχών και περιθωριοποιημένων. Θα μας βρουν μπροστά τους» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο Ν. Φωτόπουλος δήλωσε: «Σ' αυτόν τον τόπο, για να υπάρχει δημοκρατία, κάποιοι από τους πολιτικούς, γνωστοί σε όλους μας, αλλά και ανώνυμοι, πέρασαν δεκάδες χρόνια σε φυλακές. Κι αυτοί νόμους παραβίασαν. Οι νόμοι φτιάχνονται, για να υπηρετούν τους πολίτες. Εάν ο νόμος επιβάλει στους εργαζόμενους της ΔΕΗ να κόψουν το ρεύμα στον άνεργο, τον μεροκαματιάρη, τον παππού και τη γιαγιά, τον φτωχό συνάνθρωπό μας που δεν έχει μία στην τσέπη του, που το μηνιάτικο τελειώνει στις 15, εμείς δεν θα το κάνουμε. Προτιμούμε να παρανομήσουμε και ας υποστούμε τις όποιες συνέπειες».
ΤΑ ΝΕΑ
Δείτε περισσότερα θέματα 

1 σχόλιο:

Γιούλη Τσουρεκα Juli Tsoureka είπε...

Δεν Πληρώνω ..δεν πληρώνω... είμαι χαμηλόμισθη με δύο παιδιά, στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία και μοναδική, δεν έχω χωριό, γονείς από Αθήνα.. γκάγκαροι, έχουν πεθάνει.. έχω μόνο τα παιδιά μου να είναι καλά.. Δεν πληρώνω, όχι από γινάτι, ή άλλο λόγο.. απλά Δεν ΄Εχω... Πληρώνω μηνιαίως το στεγαστικό μου, έχω κοινόχρηστα, υποχρεώσεις το διαμέρισμα είναι στη Κυψέλη 40 ετών παλαιότητας 78 τ.μ. Τώρα λένε και για κατασχέσεις, αν δεν πληρώσουμε, ή πως θα κόψουν το ρεύμα.. Στιγνός εκβιασμός από τους κυβερνώντες, έτσι χωρίς τσίπα, χωρίς πέτσα... Αν έρθουν να μου κόψουν το ρεύμα ή οτιδήποτε ..αγγίξουν, 32 χρόνια δουλεύω ασταμάτητα, προειδοποιώ ότι ...το σπίτι θα γίνει κούγκι και θα είμαι Εγώ Μέσα..ας κάψουν μία μητέρα - εργαζόμενη....Αν υπάρχει Θεός να τους δώσει το ανάλογο τίμημα που τους αξίζει.. Να τους δώσω το μισθό μου, να δω, αν τους φτάνει για δύο το πολύ μέρες...Είμαι στην ίδια θέση με χιλιάδες άλλους συνανθρώπους μου, το ξέρω, αλλά ότι θέλουν να πάρουν, θα το πάρουν μαζί με μένα ..νεκρή.-