ΣΙΝΕ

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Φοιτητική στέγη: Συμβουλές και τιμές!

Οι βάσεις ανακοινώθηκαν και η αγωνία των γονιών για το αν θα καταφέρουν με την οικονομική κρίση να τα βγάλουν πέρα, τώρα που τα παιδιά τους θα εγκαταλείψουν τις οικογενειακές εστίες, κορυφώνεται. Τα έξοδα συνεχώς αυξάνονται και ειδικά αυτήν την περίοδο που πρέπει να εξασφαλίσουν για τους φοιτητές σπίτια στις πόλεις όπου θα πάνε να σπουδάσουν και όλα τα απαραίτητα για τον οικιακό εξοπλισμό...

Οι γκαρσονιέρες, τα στούντιο και τα διαμερίσματα μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα έχουν την τιμητική τους, καθώς χιλιάδες φοιτητές μαζί με τους γονείς τους ψάχνουν να βρουν το σπίτι που θα τους φιλοξενήσει από τώρα και ιδανικά μέχρι το πέρας της φοιτητικής τους ζωής. Δεν είναι όμως και τόσο απλή η υπόθεση αυτή. Οπως αναφέρουν στην «Espresso της Κυριακής» επαγγελματίες μεσίτες από πέντε βασικές φοιτητουπόλεις της χώρας, τα παιδιά έχουν απαιτήσεις και οι γονείς θέλουν τα σπίτια αυτά να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Οπως μαθαίνουμε, αρεστά είναι τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο κέντρο της πόλης όπου πάνε για σπουδές. Συνήθως προτιμούνται διαμερίσματα σε νεόδμητες πολυκατοικίες ή τουλάχιστον όχι πολλών ετών, ενώ θραύση κάνουν τα σπίτια που αποτελούνται από ένα τουλάχιστον υπνοδωμάτιο και σαλόνι-κουζίνα ξεχωριστά. Αποφεύγονται οι γκαρσονιέρες και σπάνια επιλέγονται τα στούντιο, όσο φτηνά και αν είναι.
Αυτό που επιβάλλεται να γνωρίζουν γονείς και παιδιά και που προκύπτει ύστερα από έρευνες που κάνουν κάθε χρόνο οι σύλλογοι των μεσιτών σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν φοιτητές είναι ότι οι τιμές των μισθωμάτων πρέπει να ανταποκρίνονται στην ποιότητα κατασκευής των σπιτιών στα οποία καταλήγουν. Εξάλλου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε ορισμένα στοιχεία, όπως:
1. Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου.
2. Να ελέγχεται καλά η τοποθεσία του σπιτιού, η γειτονιά καθώς και οι παροχές της περιοχής, αν, για παράδειγμα, υπάρχουν κοντά
σούπερ μάρκετ, τράπεζες, αν η αστική συγκοινωνία είναι τακτική, ώστε η πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη να γίνεται εύκολα.
3. Αν διαπιστώσουν τυχόν βλάβες να τις επισημάνουν αμέσως στον ιδιοκτήτη, για να τις διορθώσει πριν αρχίσουν να κατοικούν.
Επίσης, άλλο ένα βασικό θέμα έχει να κάνει με τις μισθώσεις των σπιτιών. Προς αποφυγήν τυχόν παρεξηγήσεων δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι:
1. Στις μισθώσεις των κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει πάντα και τις δύο πλευρές.
2. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
3. Οι φοιτητές δεν θα πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα.
Οι τιμές των ενοικίων
Ανάλογα με τις προϋποθέσεις που πληροί το σπίτι του νέου φοιτητή κυμαίνονται και οι τιμές στις επαρχιακές πόλεις. Στις περισσότερες από αυτές υπάρχει μείωση σε σχέση με πέρσι της τάξεως του 10%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 15%.


Αθήνα
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αθηνών-Αττικής Γιάννης Ρεβίθης, στην Αθήνα οι φοιτητές επιλέγουν να μένουν κοντά στις σχολές τους, καθώς η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης είναι πιο εύκολη. «Συνήθως επιλέγονται οι περιοχές του Ζωγράφου, οι Αμπελόκηποι, τα Πατήσια, η Καλλιθέα, η Κυψέλη, τα Εξάρχεια. Οπως διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές, που δεν παρουσιάζουν και μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στούντιο και γκαρσονιέρες από 200 έως 280 ευρώ μέσο όρο και τα δυάρια από 250 έως 400 ευρώ. Η απόκλιση στις τιμές των δυαριών είναι μεγάλη, καθώς την καθορίζουν η παλαιότητα του σπιτιού, οι παροχές του, αν διαθέτει δηλαδή αυτόνομη θέρμανση, ο όροφος κ.ά.». Σημαντική είναι επίσης και η ζήτηση αγοράς σπιτιού στην Αθήνα από τους γονείς των φοιτητών, καθώς θέλουν να αποφύγουν τη διαδικασία του ενοικίου αλλά και να εξασφαλίσουν στο παιδί τους ένα σπίτι σε περίπτωση που αποφασίσει να παραμείνει στην πρωτεύουσα. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αγορά. Ειδικά αυτήν την περίοδο με την κρίση που οι τιμές έχουν πέσει αισθητά. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά παραμένουν εδώ και μετά τις σπουδές τους και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να του εξασφαλίσουν ιδιόκτητη κατοικία».


Θεσσαλονίκη
Στη συμπρωτεύουσα δεν έχει κορυφωθεί η ζήτηση σπιτιών από τους φοιτητές. Οπως παρατηρεί ο πρόεδρος της Ενωσης μεσιτών Μιχάλης Αναγνώστου, άλλες χρονιές υπήρχε μεγαλύτερη κίνηση, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν τον ανησυχεί, αφού θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί τις επόμενες ημέρες. «Οι φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη συνήθως ζητάνε δυάρια μέχρι 50 τ.μ. Οι τιμές των σπιτιών αυτών φέτος σε σχέση με πέρσι είναι χαμηλότερες σε ποσοστό της τάξεως του 10% με 15%». Διαφορές υπάρχουν στις τιμές ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι. «Ζητούν σπίτια σε καλή κατάσταση που είναι γύρω από το πανεπιστήμιο, όπως στην Τριανδρία, στις Σαράντα Εκκλησιές, στην περιοχή Αγίου Δημητρίου και που η τιμή φτάνει μέχρι τα 400 ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σπίτια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη Τούμπα, Χαριλάου, Ντεπώ, όπου εκεί υπάρχουν διαμερίσματα που κυμαίνονται από 250 έως 350 ευρώ αν είναι παλιά και 300 με 400 ευρώ αν είναι καινούργια. Τα δυάρια κυμαίνονται από 350 έως 400 ευρώ τα παλιά και μέχρι 480 ευρώ τα καινούργια».


Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο της Κρήτης οι φοιτητές έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν για σπίτι εδώ και δεκαπέντε ημέρες, δηλαδή προτού ανακοινωθούν οι βάσεις, καθώς κάποιοι ήταν σίγουροι ότι εκεί είχαν περάσει, τονίζει η κ. Αρτεμις Μαυράκη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. «Στο Ηράκλειο οι τιμές κυμαίνονται από 220 έως 450 ευρώ αν μιλάμε για ένα δίχωρο διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Λίγο πιο έξω από το κέντρο τα σπίτια κυμαίνονται από 230 έως και 320 και 350 ευρώ και μιλάμε για περιοχές όπως είναι οι Πατέλες, ο Πόρος, η Αλικαρνασσός, η Θέρισος, ο Μασταμπάς. Δίνουμε αυτήν τη διαφορά στην τιμή γιατί παίζει ρόλο αν το σπίτι είναι καινούργιο ή παλιό, σε ποιο όροφο βρίσκεται, αν είναι επιπλωμένο ή όχι. Αν μιλάμε για δίχωρη γκαρσονιέρα, τότε η τιμή της κυμαίνεται από 230 έως 250 ευρώ, ενώ αν είναι επιπλωμένη φτάνουμε στα 350 ευρώ. Αν θέλουμε στο κέντρο, η τιμή ανεβαίνει στα 400 με 450 ευρώ. Επίσης, στην περιοχή κοντά στα ΤΕΙ οι γκαρσονιέρες κυμαίνονται από τα 280 μέχρι τα 300 ευρώ».


Κομοτηνή
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γονείς που θέλουν να νοικιάσουν για το παιδί τους σχετικά καινούργιο διαμέρισμα. Οπως μας ενημερώνει ο μεσίτης Απόστολος Τσελέπης, αυτό είναι δύσκολο επειδή έχει σταματήσει η ανοικοδόμηση στην πόλη. «Εχουν έρθει πάρα πολλοί νέοι φοιτητές μαζί με τους γονείς τους, όμως δυστυχώς η πόλη μας δεν μπορεί να σταθεί αντάξια των προσδοκιών τους. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι σήμερα μας ζητάνε διαμερίσματα σε καινούργιες πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν πολλά τέτοια σπίτια, διότι η ανοικοδόμηση στην πόλη μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ζητάνε γκαρσονιέρες δίχωρες 45 με 50 τετραγωνικά καινούργιες, ωστόσο δεν υπάρχουν. Τους προτείνουμε μικρότερα, τα λεγόμενα στούντιο, αλλά δεν θέλουν καν να τα δουν. Ετσι είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν ανάμεσα στα παλιά διαμερίσματα με την κεντρική θέρμανση. Τα σπίτια των 50 τετραγωνικών κυμαίνονται από 300 έως 350 ευρώ, τα στούντιο από 200 έως 250 και τα πιο μεγάλα διαμερίσματα από 400 έως 450 ευρώ. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι».


Βόλος
«Ο περισσότεροι φοιτητές που θα σπουδάσουν στον Βόλο έχουν ήδη καταλήξει στο σπίτι όπου θα μείνουν» μας αναφέρει ο πρόεδρος κτηματομεσιτών Βόλου Σωτήρης Παπαϊωάννου. «Στον Βόλο οι φοιτητές επιλέγουν να μείνουν στο κέντρο της πόλης ώστε να είναι κοντά στα μαγαζιά και στις καφετέριες. Οι περιοχές λίγο πιο έξω από το κέντρο δεν τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Ενα καινούργιο δυάρι μέχρι 50 τ.μ. κυμαίνεται περί τα 400 ευρώ, ενώ τα παλαιότερα που είναι ανακαινισμένα από 300 έως 350 ευρώ. Για τα μικρότερα σπίτια το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Μόνο όταν τελειώνουν τα διαμερίσματα της προτίμησής τους κοιτάνε τα στούντιο που είναι σαφώς φτηνότερα, αφού μπορούν να τα κλείσουν με 200 έως 280 ευρώ».
Espressonews.gr
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: