ΣΙΝΕ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Μόνιμα ανοιχτά τα φαρμακεία με πλήρες ωράριο!

Αλαλούμ στο χώρο της υγείας. Ο υπ. Υγείας πρότεινε ανοιχτά φαρμακεία, με εφημερίες όταν και όποτε το επιθυμεί ο φαρμακοποιός. 
Σφοδρές αντιδράσεις!!!
Σε πλήρη διαφωνία βρίσκονται από τη Δευτέρα το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με τους φαρμακοποιούς, καθώς
τους πρότεινε σε σχετική συνέντευξη να διατηρούν τα φαρμακεία τους ανοιχτά, με φουλ ωράριο και μάλιστα όταν και όποτε εκείνοι το επιθυμούν.
Συγκεριμένα, η πρόταση είχε ως εξής: "'Όποιος φαρμακοποιός το επιθυμεί να μπορεί να ανοίγει το φαρμακείο του, διανυκτερεύοντας ή διημερεύοντας, σε πλήρες όμως ωράριο και αφού ενημερώσει το Σύλλογο".
Οι φαρμακοποιοί χαρακτηρίζουν από την πλευρά τους παράλογο το μέτρο, αντιπροτείνοντας διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των διανυκτερεύσεων και των διημερεύσεων.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως ο διάλογος πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε να υπογραφεί η απόφαση για να ισχύσει από 1ης Νοεμβρίου.
Αντιδρούν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι
"Η δήθεν ελεύθερη λειτουργία των φαρμακείων είναι η απόλυτη ελευθερία του μεγάλου ψαριού να φάει το μικρό", ανέφερε μετά τη συνάντηση το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προειδοποιώντας ότι εάν εφαρμοστεί "θα προκληθεί ένα τεράστιο αλαλούμ με μοναδικό θύμα τον ασθενή που θα αναζητεί το φάρμακό του μέσα στο χαοτικό κυβερνητικό δημιούργημα, όπου το κάθε φαρμακείο θα λειτουργεί όποτε θέλει, όσο θέλει και αν θέλει".
Οι προτάσεις του υπουργού:
* Οι οικείοι σύλλογοι φαρμακοποιών εκδίδουν τις αποφάσεις περί διημερεύσεων, διανυκτερεύσεων κ.λπ., όπως ακριβώς γίνεται έως σήμερα.
* Παράλληλα, όποιος φαρμακοποιός το επιθυμεί, μπορεί να ανοίγει το φαρμακείο του, διημερεύοντας, διανυκτερεύοντας κ.ο.κ.
* Οι ανωτέρω φαρμακοποιοί που επιθυμούν να ανοίγουν το φαρμακείο τους οφείλουν να ενημερώσουν το Σύλλογό τους και να τηρήσουν το πλήρες ωράριο διημέρευσης, διανυκτέρευσης κ.ο.κ. Η πειρατεία θα σημαίνει την επιβολή κυρώσεων (να ανοίγει δηλαδή ένα φαρμακείο μόνο τις ώρες αιχμής μιας διημέρευσης).
* Ο φαρμακοποιός που δηλώνει πως θα ανοίξει, ή που το φαρμακείο του καθορίζεται πως θα διημερεύει, ή διανυκτερεύει και δεν το πράττει, θα τιμωρείται με αφαίρεση της άδειάς του για ένα μήνα.
* Με νομοθετική προσθήκη που θα γίνει σήμερα στο σχέδιο νομου για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ επιτρέπεται στους φαρμακευτικούς συλλόγους, ως ΝΠΔΔ, να προκηρύσσουν διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους.
"Ζητήσαμε να λάβει υπ' όψιν τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, αποφάσεις δικαστηρίων, ακόμη και του ΣτΕ, τα ισχύοντα σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τέλος την κοινή λογική. Προτείναμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των διημερεύσεων φαρμακείων με πλήρη κάλυψη όλων των περιοχών", ανέφερε το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου, επισημαίνοντας παράλληλα πως "ήδη το νομικό τμήμα έλαβε εντολή προσφυγής κατά της παράνομης υπουργικής απόφασης που ετοιμάζεται".
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: