ΣΙΝΕ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΡΕΥΝΑ: Βρέθηκε το γονίδιο που ελέγχει τον χρόνιο πόνο!

Το γονίδιο που ευθύνεται για τον χρόνιο πόνο εντόπισαν για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες του Τμήματος Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», ο επικεφαλής καθηγητής Πίτερ Μακ Νότον εξηγεί ότι, αν καταστεί δυνατό να αναπτυχθούν φάρμακα που μπλοκάρουν την πρωτεΐνη που παράγεται από το συγκεκριμένο γονίδιο HCN2, τότε θα υπάρξει καταπολέμηση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου, ο οποίος
προέρχεται από κάποια βλάβη στα νεύρα.
Όσοι ασθενείς υποφέρουν από νευροπαθητικούς πόνους δύσκολα βρίσκουν ανακούφιση, αλλά η φαρμακευτική καταστολή της δράσης του εν λόγω γονιδίου θα ανοίξει τον δρόμο για την εύρεση, επιτέλους, μιας αποτελεσματικής θεραπείας.
Ο πόνος, γενικότερα, αποτελεί μεγάλο βάρος για τα συστήματα υγείας διεθνώς, κοστίζοντας πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, το 22% των ανθρώπων με χρόνιο πόνο παθαίνει κατάθλιψη και το 25% χάνει τη δουλειά του κάποια στιγμή.
Το γονίδιο HCN2 υπάρχει στις ευαίσθητες στον πόνο απολήξεις των νεύρων. Οι ερευνητές εξάλειψαν αυτό το γονίδιο σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η αφαίρεσή του οδηγούσε σε απάλειψη του νευροπαθητικού πόνου στα πειραματόζωα
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: