ΣΙΝΕ

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Αυξήσεις-φωτιά στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων: Πότε έρχονται;

Νέα επιβάρυνση έρχεται στα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων. Γιατί αυξάνονται ξαφνικά τα ασφάλιστρα;
«Καμπανάκι» κινδύνου για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών και διακοπής της λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου κρούει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προειδοποίησαν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φέρει αυξήσεις μέχρι και 60% στα ασφάλιστρα μέσα στο 2012.
«Μετά την απόσυρση των ρυθμίσεων του άρθρου 48 του σχεδίου νόμου που αφορά τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων το Επικουρικό σύντομα θα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του» επισημάνθηκε.
Σήμερα, όπως αναφέρθηκε, οι υποχρεώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ και δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από τα ετήσια έσοδά του που ανέρχονται σε περίπου 72 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πρώτος παράγοντας που οδηγήθηκε το Επικουρικό σε αυτή την κατάσταση είναι η συνεχής και ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης και της ψυχικής οδύνης.
Οι ρυθμίσεις που προωθούνταν από την Πολιτεία, οι οποίες αποσύρθηκαν από το σχέδιο νόμου δημιουργώντας ένταση στον ασφαλιστικό κλάδο είχαν σκοπό αφενός μεν να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία στα θύματα από τροχαίο αλλά κυρίως να θέσουν τις βάσεις για τη στήριξη της καλής λειτουργίας του Επικουρικού (μεταξύ άλλων καταργούσε την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης για τις μη οικονομικής φύσεως ζημιές δηλαδή ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη).
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ζητεί η Πολιτεία να προχωρήσει σε μερικό περιορισμό των παροχών του Επικουρικού Κεφαλαίου με την επαναφορά στη Βουλή του άρθρου 48.
Το Επικουρικό χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες με εισφορά που υπολογίζεται σήμερα σε ποσοστό 5% επί των καθαρών ασφαλίστρων του κλάδου αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα και η εισφορά αυτή βαρύνει 70% τις εταιρείες και 30% τους ασφαλισμένους.
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: